Začelo se je z velikimi načrti, ki so pripeljali blagovno znamko Maya Maya celo Švico, Avstrijo, Italijo in na Hrvaško, a vse kaže, da so nepremišljene poteze, pretirana potratnost in sklepanje poslov s figo v žepu pripeljale nekoč perspektivno slovensko znamko na rob prepada.

Ustanovitelja znamke športnih oblačil Maya Maya Tatjana Vrančič Garbajs, ki je oblačilom z dizajnerskim talentom vdahnila dušo, in njen mož Gregor Garbajs, nekdanji direktor povezanih podjetij in njihov neformalni lastnik, se bosta morala očitno posloviti od poslovnih ambicij. Ambicij, na pogorišču katerih je ostala kopica propadlih podjetij, jeznih upnikov in zaradi katerih so brez dela ostali številni nekdanji sodelavci, ki so več let soustvarjali zgodbo skupine Maya Maya. Zaradi neporavnanih dolgov povezanih podjetij pa ni izključeno, da bo moral Garbajs sesti celo na zatožno klop, saj so nekateri upniki zaradi neplačanih terjatev že vložili kazenske ovadbe.

Izigrani zaposleni

Ko so nekdanji zaposleni v podjetjih iz skupine Maya Maya opisovali svoje prve vtise o Gregorju Garbajsu, je bilo moč slišati veliko pozitivnih lastnosti: dober prodajalec, izjemen psiholog in človek, ki je vzbujal zaupanje. V letih sodelovanja so mnogi spremenili svoje mnenje. Celo do te mere, da so podvomili o resničnosti zdravstvenih težav Garbajsa. Med dolgotrajnim okrevanjem, v času katerega je prejemal denarno nadomestilo, naj bi namreč potoval po celotni Evropi.

Zaupanje zaposlenih je načenjal tudi življenjski slog zakoncev Garbajs, ki naj bi praktično vse svoje stroške plačevala na račun podjetij iz skupine Maya Maya, od počitnic pa do vsakdanjih nakupov. Medtem podjetja nekaterim zaposlenim niso plačevala prispevkov tudi več kot leto dni. Zaposleni so nepravilnosti večkrat prijavili inšpektoratu za delo, a ni bilo ustreznega odziva. Tudi tedaj ne, ko so zaposleni v podjetjih Ursus nepremičnine in Ursus trgovina zaman čakali na tri zaostale plače in so se jim morali tudi odpovedati, da bi ohranili delo ob prezaposlitvi v nova podjetja Semites in Ortum, kjer naj bi nato prejemali minimalno plačo. Pri tem naj bi vztrajal tudi Garbajsov poslovni partner Andrej Brilly, lastnik podjetja Amikod, ki se ukvarja s financiranjem projektov, ki so zaradi organizacijskih problemov zašli v težave.

Posli s figo v žepu

Garbajs je neodgovoren odnos do premoženja svojih podjetij kazal tudi v prenagljenih nakupih nepremičnin v Novi Gorici, Kranju in na Brnčičevi cesti v Ljubljani, ki so pomenili začetek konca dveh povezanih podjetij. Računi za vzdrževanje nepremičnin in odplačevanje posojil so bili za prihodke podjetij Terra Futura in Ursus nepremičnine enostavno previsoki, obe podjetji pa sta zato pristali v stečaju. Garbajs se je v svojem slogu odločil za prenos ključnih dejavnosti na nova podjetja. »Po mojih izkušnjah enostavno živi v iluziji. Hitro se navduši, še hitreje ga mine, hitro pozabi, kaj je obljubil, in še hitreje želi iti na nove projekte,« je Garbajsa orisal njegov zadnji poslovni partner Brilly.

Podobne izkušnje imajo z Garbajsom številni drugi poslovneži, ki so verjeli njegovim obljubam, nato pa ostali brez obljubljenega plačila. Mizarstvo Lestor, ki je opravljalo mizarska dela v trgovinah Maya Maya v Sloveniji, za kar ni dobilo plačila, je Garbajsu sledilo celo v švicarske trgovine Maya Maya. In še danes ima do podjetij v skupini Maya Maya neporavnane terjatve, tako kot tudi tiskarsko podjetje Čukgraf, ki od Garbajsa na sodišču zahteva plačilo skoraj 22.000 evrov zapadlih obveznosti. Na podoben način so se v preteklosti opekli številni drugi poslovni partnerji, med njimi tudi Mercator, ki je v svojih centrih nekoč gostil številne trgovine Maya Maya, ob sporu z Garbajsom pa praktično čez noč ostal z izpraznjenimi trgovinami in več kot 150.000 evri neporavnanih najemnin. Večji del dolga je bilo medtem sicer Mercatorju že odplačanega.

Propadanje podjetij – serijsko

Pot znamke Maya Maya je speljana skozi številna podjetja, ki so ob propadu za seboj pustila goro nepoplačanih dolgov in kar nekaj besnih upnikov. V stečaju petih podjetij in eni prisilni poravnavi zahtevajo upniki skupno več kot 15 milijonov evrov. Že lani smo na Dnevniku pisali o stečaju podjetja Terra Futura, ki je tržilo in prodajalo oblačila znamke Maya Maya, vendar je zaradi dolgov moralo zapreti svoja vrata. Prodajo izdelkov Maya Maya je nato prevzelo podjetje Semites.

Takšen vzorec poslovanja skupine Maya Maya se je začel že nekoliko prej, in sicer s prisilno poravnavo podjetja Sport Extreme leta 2005 in prenosom dejavnosti na ITU Sports Fashion. Podjetje, ki je v letih 2007, 2008, 2009 in 2010 skupno ustvarilo dobrih deset milijonov evrov prihodkov, je naposled tudi samo klecnilo pod bremenom dolgov. Prodajno funkcijo izdelkov znamke Maya Maya je nato verižno prevzemalo več podjetji, med katerimi je bila prva prej omenjena Terra Futura, ki je medtem leta 2012 prav tako pristala v stečaju, kjer je s 4,6 milijona evrov terjatev največji upnik Abanka Vipa. Od Terre Future ji je uspelo doslej pridobiti le zaloge oblek, ki jih stečajnemu upravitelju Urošu Jutražu na prvi dražbi ni uspelo prodati. Po neuradnih informacijah, pa je bil Jutraž neuspešen tudi na drugi dražbi 6. junija, ko je želel po izklicni ceni 50.000 evrov prodati več kot 35.000 kosov oblačil Maya Maya.

Vse manj upanja za Mayo Mayo

Med potencialnimi kupci se omenja poslovnež Brilly, čigar žena Urška Majnik je lastnica in direktorica podjetja Trivinia – zadnjega v verigi podjetij, ki v Sloveniji tržijo izdelke blagovne znamke Maya Maya. Vendar dražba verjetno tudi v drugo ne bo uspešna. Brilly namreč meni, da blago ni vredno niti 10.000 evrov, saj je v slabem stanju in bi ga morali prodati z najmanj 90-odstotnim popustom. Pri tem se postavlja vprašanje, koliko ima Brilly sploh še interesa za prodajo oblačil Maya Maya.

»Realnost je takšna, da smo v procesu razdolževanja tudi nase prevzeli del dolgov, razprodajamo zaloge, ki jih še imamo. Ko bomo zaključili ta proces, bo Maye Maye verjetno konec,« je pojasnil Brilly. Projekt Maya Maya, v katerega je vložil okoli pol milijona evrov, jemlje kot osebni poraz. Kot pravi, je bila Maya Maya z izredno kvalitetnimi oblačili ferrari med slovenskimi oblačili. V velikih trgovskih središčih v tujini je bila vselej med petimi najbolj priljubljenimi, tudi pred znamkami, kot je Nike. »Velika škoda je, vendar je uspelo Garbajsu v svoji 'megalomanskosti' nakopičiti previsoke dolgove. V začetku letošnjega leta smo mu tako postavili ultimat, zahtevali razrešitev direktorjev, a je očitno njegov pohlep neustavljiv,« je razočaran Brilly, medtem ko se Garbajs na naša vprašanja ni odzval.