Ljubljansko podjetje Impakta Ortomed, ki velja za enega največjih dobaviteljev v domačem zdravstvu ter s prodajo opreme za ortopedijo in travmatologijo ustvari skoraj dva milijona evrov prihodkov na leto, je pred dnevi potihoma končalo v tujih rokah.

Direktorja in lastnika skupine Impakta Holding Žiga Vrhovec in Jorg Kosler, ki sta si še pred manj kot letom dni zadala načrt, da bi Impakta Ortomed po obsegu poslovanja vsaj ohranila položaj na trgu in zaokrožila svojo ponudbo, sta se namreč odločila, da odprodata večinski delež v podjetju. Za neznano ceno ga je kupila nedavno ustanovljena družba Sanimed, ki jo vodi poslovnež Adolf Rausch iz Celovca. Prek verige podjetij, ki vodi v Avstrijo, sta lastnika Sanimeda in po novem Impakte Ortomed Rausch in poslovnež Josef Huainigg. Oba se ukvarjata z vlaganjem finančnih sredstev, a v prvi vrsti v nepremičninske projekte.

»Impakta Ortomed je bila prodana skupini tujih vlagateljev. Z njimi je bil podpisan tudi dogovor o dolgoročnemu sodelovanju. S tem nam je tudi v prihodnje omogočeno upravljanje podjetja,« je pojasnil Vrhovec. Rausch in Huainigg sta od Impakte Holdinga v začetku januarja letos kupila tudi podjetje Impakta Metal. To se ukvarja z mednarodnim trgovanjem z metalurškimi izdelki, polizdelki in opremo, leta 2012 pa je ustvarilo več kot pet milijonov evrov prometa. To je bilo kar četrtino manj kot leto prej, vendar je Impakta Metal kljub vsemu poslovala z minimalnim dobičkom.

Zakaj bi Vrhovec in Kosler naenkrat prodala podjetji, ki poslujeta z dobičkom? V to bi ju lahko prisilile finančne težave. Informacije o slabem poslovanju Impakte Holdinga namreč krožijo že dalj časa, konec februarja pa so upniki krovnemu podjetju blokirali vse račune. Vrhovec je slednje potrdil, vendar obenem poudaril, da blokade niso povezane z operativnim poslovanjem. Unovčeno je bilo namreč poroštvo, s katerim so jamčili za obveznosti partnerja v skupnem podjetju, ki je konec lanskega leta končal v stečaju. Ali jih je blokirala Abanka Vipa, njihova glavna banka financerka, ni znano. Po podatkih iz začetka lanskega leta je imela Impakta Holding za več kot milijon evrov kratkoročnih finančnih obveznosti do bank.

Današnja finančna slika skupine je daleč od tiste izpred desetih let, ko je Impakta Holding na veliko služila z uvozom indonezijskega premoga in njegovo prodajo Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (TE-TOL). Ko je Impakta Holding leta 2008 izgubila donosni posel, se je začel tudi njen zaton. Družba je namreč razpadla na osem podjetij, od katerih pa Vrhovec in Kosler tri že zapirata. V zadnjih mesecih sta namreč v likvidacijo poslala podjetje Cevovodi, ki je delalo v gradbeništvu, Impakto HOME, ki se ukvarja s prodajo in vzdrževanjem gospodinjskih aparatov, in Impakto Mobil, ki trži avtomobilske rezervne dele, olja in maziva.

Danes imata Vrhovec in Kosler v lasti le še tri delujoča podjetja. Najbolje kaže Impakti Medikal, ki tako kot Impakta Ortomed prodaja medicinsko opremo in je tržni vodja na področju avtomatskih defibrilatorjev. Čeprav so ji lani prihodki padli s 3,8 na tri milijone evrov, vrsto let posluje z dobičkom. Tudi Impakta Les, ki trži mednarodno priznani program Rex (stol, fotelj, ležalnik, klubska mizica in gugalnik), je v letu 2012 izgubila velik del prihodkov, vendar se hkrati izkopala iz izgube. Zadnja je Impakta Eni, ki podobno kot v preteklosti njen lastnik trguje z indonezijskim premogom iz premogovnika P. T. Adaro. Vendarle je leta 2012 na ta račun ustvarila vsega 613.000 evrov prihodkov.

Vrhovec zagotavlja, da je Impakta Holding lani ustvarila dobiček iz poslovanja (EBIT), skupni rezultat pa je obremenjen z odpisi, povezani z likvidacijama Impakte HOME in Impakte Mobila. »Kljub odpisom skupina še naprej izkazuje pozitiven lasten kapital v zadostni višini,« je dodal.