NLB, Nova KBM in Factor banka, ki jih je država nedavno odrešila za več milijard evrov slabih posojil, bodo morale skupaj z Davčno upravo RS (Durs) kmalu »požreti« novo, najmanj milijon evrov visoko izgubo.

Podjetnik Predrag Šinik iz Celja, bolj znan kot nekdanji lastnik razvpite turistične kmetije Mala Seva nad Izolo, je namreč zahteval začetek postopka prisilne poravnave za svoje podjetje Ekoplan A. Upnike, med katerimi je s 172.000 evri tudi vplivna odvetniška pisarna Mira Senice, prosi, naj se prostovoljno odpovedo zahtevkom v vrednosti več kot dva milijona evrov. V nasprotnem primeru bo šel Ekoplan A v stečaj, njihove izgube pa bodo mnogo višje.

Šinikovo podjetje, ki se v glavnem ukvarja s pridobivanjem apnenca in dolomita v dveh kamnolomih v savinjski regiji in s prodajo asfaltne mešanice, je insolventno, saj ne more več odplačevati svojih obveznosti. Po eni strani mu banke nočejo več podaljševati posojil in zahtevajo njihovo pospešeno vračanje, po drugi pa je v zadnjem času izgubilo več pomembnih poslov. Konec septembra lani je imel tako Ekoplan A za 3,6 milijona evrov neporavnanih dolgov. Trenutno bankam, lizinškim družbam, dobaviteljem in drugim upnikom dolguje več kot pet milijonov evrov, pri čemer ta znesek celo presega njegov ustvarjeni letni promet.

Na vrhu seznama upnikov je NLB, ki ima za 1,4 milijona evrov terjatev do Šinikovega podjetja. Čeprav jih je banka uspešno zavarovala s separacijo za proizvodnjo kamenih agregatov in enim od zemljišč, so v Ekoplanu A ponovno ocenili zastavljeno premoženje in ugotovili, da je vredno manj kot milijon evrov. NLB ima tako po novem tudi za 381.000 evrov navadnih terjatev, na katere bo učinkovala prisilna poravnava. Podobno je bilo pri Dursu, ki ima od okoli milijona evrov terjatev zavarovano le nekaj več kot tretjino, in tudi Factor banki. Njena 828.000 evrov visoka terjatev v celoti ni zavarovana. Že pred tem je imela NKBM za pol milijona evrov navadnih terjatev.

Presenetljivo ali pa tudi ne se je med največjimi upniki Ekoplana A znašla tudi odvetniška pisarna v večinski lasti Mira Senice. Po dostopnih podatkih jim Šinikovo podjetje dolguje 172.000 evrov. Na podlagi česa so nastali tolikšni dolgovi, uradno ni znano. Lahko pa bi izvirali iz gradnje omenjene turistične kmetije Mala Seva (pred tem Bužekijan). Pisarna Mira Senice naj bi urejala papirje za tamkajšnjega kmeta Edija Bužekijana. O tesnih poslovnih povezavah med Šinikom in Senico smo v Dnevniku že nekajkrat poročali. Med drugim sta skupaj ustanovila podjetje Palatium, ki ima danes za več kot pet milijonov evrov premoženja, sodelovala pa sta tudi pri preprodaji Delamarisovih zemljišč. Zaradi tega sta se lani znašla v preiskavi NPU.

Trenutno ima Seničeva pisarna, tako kot še nekaj deset drugih upnikov z nezavarovanimi terjatvami, na mizi dva predloga. Po prvem bi se odpovedali 75 odstotkom terjatev, preostalo pa bi po obrokih dobivali še naslednjih pet let. Preostane jim še ena možnost, da terjatve do Ekoplana A pretvorijo v kapital in s tem pridejo do lastniškega deleža. Za boljšo sliko, če bi v NLB pretvorili milijon evrov svojih terjatev, bi prevzeli nekaj več kot 50-odstotno lastništvo v Šinikovem podjetju. Celjski podjetnik bo kljub večmilijonskemu odpisu terjatev potreboval še sodelovanje upnikov z zavarovanimi terjatvami. Čeprav jim je obljubil, da jim bo vrnil vseh 1,4 milijona evrov, bi jih dobivali v enakomernih mesečnih obrokih, in to naslednjih deset let.