Nekdanja vodilna ekipa lesnopredelovalnega podjetja Hoja z bivšim direktorjem Janezom Cimpermanom na čelu je pred dnevi na skupščini preprečila dokapitalizacijo družbe.

Če bi mali delničarji podprli predlagano dokapitalizacijo družbe v višini 300.000 evrov, bi zdajšnji direktor Hoje Jože Šircelj lastniški delež lahko zvišal s slabih 63 odstotkov na več kot 75 odstotkov. Takšna lastniška struktura bi mu omogočila, da bi lahko sam sprejemal vse najpomembnejše odločitve oziroma odločal o statutarnih spremembah v Hoji. Na podlagi dnevnega reda skupščine bi namreč pri dokapitalizaciji lahko sodelovalo le Šircljevo podjetje Trnovski projekt. Prek njega lastniško obvladuje Hojo, medtem ko je prednostno pravico preostalih delničarjev izključil. Takšno odločitev je utemeljil s tem, da edini bankam za najem posojil jamči z osebnim poroštvom in poroštvom svojega podjetja.

Delničarji Hoje so leta 2010, ko je Šircelj vstopil v lastniško strukturo družbe, že podprli dokapitalizacijo v višini 300.000 evrov. Toda ker družba svežega kapitala še ni potrebovala, do načrtovane dokapitalizacije v predvidenih treh letih ni prišlo. Ker se je poslovanje družbe zelo poslabšalo, Hoja po Šircljevi oceni potrebuje dodaten kapital, zato je bila tudi predlagana zadnja dokapitalizacija.

Kako je Hoja poslovala lani, Šircelj ni želel razkriti. Pojasnil pa je, da se je po letu 2012, ko je družba dosegla rekordno dodano vrednost na zaposlenega, poslovanje zelo poslabšalo. To je Šircelj pripisal predvsem krizi v gradbeništvu. Po njegovem prepričanju bi morala država še bolj spodbujati uporabo lesa v gradbeništvu. Z njegovo uporabo se namreč med drugim zniža izpust ogljikovega dioksida v ozračje (za dve toni na kubični meter lesa). »Če bi pri gradnji šole ali športne dvorane uporabljali več lesa, bi bil lahko samo iz tega naslova izpust ogljikovega dioksida v zrak za 500 ton nižji,« je poudaril Šircelj.

V proizvodnem portfelju ima Hoja po ocenah strokovnjakov lesarstva perspektiven program. Gre za izdelavo raznih lesnih lepljencev, ki so jih do propada v manjši meri izdelovali tudi v zagorski Svei. Za 20-milijonsko naložbo v proizvodnjo lesnih lepljencev partnerja v tujini išče tudi Talum. Velike uspehe pa si Šircelj obeta od prodaje na novo oblikovanih nadstreškov na zahodnoevropskih trgih. »Če smo predlani dosegli 2,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, jih bomo letos od šest do sedem milijonov evrov.« Medtem ko je družba leta 2011 pridelala 455.000 evrov izgube, je leta 2012 dosegla 67.000 evrov čistega dobička. Od vsote vseh sredstev v višini 4,1 milijona evrov je imela Hoja konec leta 2012 dobrih 80 odstotkov dolžniškega kapitala. Pri tem je bankam dolgovala približno 2,5 milijona evrov.