Konferenco so v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Maribor priredili v okviru Čevljarčkovega festivala, ki temelji na legendi o mladem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki. Ker je bil tudi čevljarček otroška delovna sila, so se odločili za razpravo o izkoriščanju otrok zaradi ekonomskih koristi.

"To je še danes močno prisotno, celo bolj, kot si mislimo," je za STA povedala koordinatorica dejavnosti ZPM Maribor Kornelija Kaurin. "Kako je mlad človek v Sloveniji, Evropi, ZDA, razvitem svetu povezan s tistim otrokom, ki dela? Preprosto s tem, da obleče, obuje in je tisto, kar so naredili otroci," je dodala. "Ko pojemo čokolado, se ne zavedamo, da je za njo precej dela majhnih otrok, ki jih dobesedno prodajajo, da delajo na plantažah."

Spomnila je še na vedno večjo prisotnost otroške prostitucije in beračenja. "Tudi na naših ulicah srečujemo berače z otroki, ki začuda vedno spijo. Ti otroci so pod vplivom drog in največkrat niso niti otroci teh ljudi, ki jih imajo v rokah, ampak so žrtev trgovine z ljudmi."

Družba po besedah Kaurinove takšnih pojavov ne bi smela tolerirati. Zato je po njenih besedah zelo pomembno osveščanje javnosti o tem problemu in poreklu izdelkov. "Splošno zavedanje o tem je zelo majhno. Zelo malo je vedenja in pripravljenosti, da kaj naredimo proti temu," je dodala.

Po besedah sociologa Andreja Natererja je bilo otroško delo skozi zgodovino vključeno v človeško evolucijo. Statistični podatki o obsegu izkoriščanja otrok so zelo različni, prav tako je zelo težko najti univerzalno definicijo tega pojava, saj so v različnih kulturah različna prepričanja o pravicah in dolžnostih otrok.

Tako so na primer različne razlage, ali je na primer pomoč otrok na kmetiji že izkoriščanje. "Težko je reči, kje je meja med normalno pomočjo doma in izkoriščanjem," je pojasnila prostovoljka ZPM Ana Javornik. "Tudi zaradi te ohlapnosti pojmov lahko prihaja do zlorab. Države bi zagotovo morale narediti več na tem področju, ne le na kaznovanju ampak tudi preprečevanju," je prepričana.