Medtem ko se banke upnice trebanjskega Trima z vodstvom družbe, natančneje s predsednico uprave Tatjano Fink, že tedne neuspešno pregovarjajo o imenovanju prokurista in konverziji terjatev v lastniški delež, je Probanka včeraj napovedala prodajo 31,3-odstotnega deleža Trima.

Kupce za delnice, ki jih je Probanka zasegla podjetju Trimo Investment, v katerem so združeni Trimovi menedžerji, bodo iskali na javni dražbi 17. julija. Prodaje delnic po izklicni ceni 11,3 evra po naših informacijah sicer ni pričakovati, vendar je dejstvo, da tudi prodaje ni mogoče povsem izključiti. V minulih letih so se kupci namreč že zanimali za Trimo, zanimanje za nakup močno zadolžene trebanjske družbe pa naj bi se okrepilo tudi v zadnjih tednih. V primeru, da se za delnice Trima ne bo našel zunanji kupec, je pričakovati, da bo delnice kupila kar Probanka in s tem zaprla svojo terjatev do Trima Investment.

Dogovarjanja med bankami upnicami in Finkovo se medtem po naših informacijah ne premaknejo z mrtve točke. Banke, ki so se že pred časom dogovorile o vstopu prokurista v Trimo in konverziji terjatev v vsaj 75-odstotni lastniški delež družbe, odgovorov pristojnih, ne le Finkove, ampak tudi nadzornega sveta, doslej po naših informacijah še niso prejele. Medtem Trimo ostaja brez garancij bank, posojilne pogodbe pa so družbi potekle že konec minulega meseca. »V trenutku, ko bo unovčena ena terjatev, je zgodbe s Trimom konec in do najhujšega scenarija lahko pride kadar koli,« pojasnjuje naš sogovornik, ki je želel ostati neimenovan.

In medtem ko visi usoda skupine s 1000 zaposlenimi na nitki, pišejo menedžerji Trima po naših informacijah pisma podpore Finkovi. Ta doslej pogajanj z bankami uradno še ni pojasnila, s pojasnili pa so zelo skopi tudi v Trimu. »Vsak lastnik ima pravico prodati svoje premoženje. V družbi Trimo si želimo, da bi novi lastnik podpiral nadaljnji razvoj družbe,« so nam odgovorili na vprašanja v zvezi z zaplembo delnic Trimu Investmentu, katerega večji upnik je tudi Trimo. Na vprašanja, kako imajo v Trimu zavarovane terjatve do Trima Investmenta, ali so te slabili in kako bodo ukrepali v primeru, da bo rubež delnic pripeljal do insolventnosti Trima Investment, nam niso odgovorili. So pa zapisali, da je »v okviru prestrukturiranja predvideno lastniško in finančno prestrukturiranje skupine Trimo Investment«.

Trimo Investment, ki je 57,11-odstotni lastnik Trima, posojil Probanki očitno ni sposoben vrniti, prav tako ima do Trima Investmenta še vedno terjatve Trimo. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj Trimo ne konvertira terjatev do Trima Investment in prevzame družbo, ki je sicer njen večinski lastnik.

Probanka ima med bankami upnicami Trima posebej nezavidljiv položaj, saj je financirala menedžerski odkup Trima. V skladu z medbančnim dogovorom bi se morale namreč banke, ki so financirale finančne naložbe ali menedžerski prevzem, odpovedati celo pretežnemu delu obresti in bi bile tako v veliko slabšem položaju kot banke, ki so financirale osnovno dejavnost trebanjske skupine. Poleg tega nekaj več kot 26-odstotni delež Trima obvladuje Zlata Moneta II, ki je v lasti nekdanjih vodilnih kadrov Probanke, ena največjih upnic holdinga pa je prav mariborska banka. Če bi banke svoje terjatve v lastniški delež Trima konvertirale po najnižji ceni, ki jo dovoljuje zakon o gospodarskih družbah in znaša 4,17 evra za delnico, bi to pomenilo dodatne težave tudi za Probanko, saj bi se delež Zlate Monete II bistveno znižal, s tem pa bi se povečala tveganja, da mariborska banka svojih posojil ne bi dobila poplačanih.