V Luki Koper se zgodovina ponavlja, le da se je predsedniku njene uprave Gašparju Gašparju Mišiču na včerajšnji skupščini namesto društva malih delničarjev MDS postavila v bran kar koprska mestna občina pod vodstvom Borisa Popoviča.

Podobno kot že na oktobrski skupščini so delničarji Luke Koper tudi včeraj z veliko večino potrdili spremembe statuta in s tem omejili pooblastila Gašparju Mišiču, nadzornikom pa olajšali pot za njegovo morebitno razrešitev. Toda Gašparju Mišiču do nadaljnjega nadzornikov ne bo treba prositi za soglasje za sklepanje nepremičninskih poslov, predstavniki države v nadzornem svetu pa ga brez podpore zaposlenih in koprske mestne občine še vedno ne morejo razrešiti. Na spremembo statuta je namreč Mestna občina Koper napovedala vložitev izpodbojne tožbe, čeprav je pred le nekaj meseci domala identične spremembe statuta podprla, v zameno pa je Sod v nadzornem svetu obdržal njihovo predstavnico Sabino Mozetič.

Nekoliko so svoja stališča včeraj spremenili tudi v društvu MDS Rajka Stankovića, kjer so spremembo statuta tokrat podprli. Kot je pojasnil Stanković, zato ker je Sod iz sprememb statuta črtal člen, po katerem bi delavski direktor Matjaž Stare izgubil vsa pooblastila za zastopanje družbe. Toda v MDS so na lanski skupščini izpodbijali tudi tisti del sprememb statuta, ki predsedniku nadzornega sveta pri imenovanju in razrešitvi članov uprave daje dvojni glas, medtem ko jih to določilo tokrat ni motilo.

Gašpar Mišič je včeraj delničarje uradno seznanil tudi s tem, da nameravajo v družbi ponovno preveriti smiselnost odškodninskih tožb zoper nekdanje nadzornike in člane uprave pod vodstvom Roberta Časarja. O tej točki se na skupščini ni glasovalo, kot je Gašparja Mišiča opozoril predstavnik Soda Žarko Sajič, pa država ne namerava dati soglasja k umiku tožb. Spomnimo namreč, da so vložitev odškodninskih tožb zaradi 31-milijonskega oškodovanja upravi pod takratnim vodstvom Gregorja Veselka naložili delničarji in ti so tudi edini, ki lahko odločajo o njihovem umiku. Gašpar Mišič je včeraj zatrjeval, da tožb ne namerava umakniti, saj da Luka Koper še vedno čuti posledice dejanj bivše uprave. A v isti sapi je dodal, da bodo povzročeno škodo težko izterjali, tudi če bi tožbe dobila, saj se je premoženjsko stanje toženih v zadnjih štirih letih spremenilo. »Nesprejemljivo je, da bi tožbe umikali na podlagi premoženjskega stanja toženih. Če bi tožbe umaknili, bi posledično odškodninska odgovornost padla na sedanjo upravo,« ga je opozoril Sajič. V večini tožb je bil v zadnjih štirih letih opravljen šele prvi predobravnavni narok, nove obravnave pa so napovedane za prvo polovico maja.