Podjetje Osimpex je za nakup Peka izbrala posebej za to vzpostavljena slovenska državna komisija, odločitev o prodaji tržiške družbe hrvaškemu podjetniku pa bo morala potrditi še slovenska vlada.

Za Biloša nakup Peka, glede na to, da se ni nikoli ukvarjal s proizvodnjo obutve, predstavlja nov poslovni izziv, navaja zagrebški časnik. Pri tem opozarja na Bilošev vzdevek "hrvaški kralj železa", ki ga je dobil zaradi svojega poslovnega imperija, ki temelji na trgovini železa na debelo. Osiješki podjetnik je bil nekaj let tudi lastnik osiješke livarne in tovarne strojev OLT, v lasti pa ima tudi Osiješko televizijo (OSTV). V izgradnjo največjega nakupovalnega središča v vzhodni Hrvaški, to je Portanova v Osijeku, pa je denimo vložil 80 milijonov evrov.

Čeprav ni član nobene politične stranke, hrvaški mediji poudarjajo njegovo tesno povezanost s predsednikom HDZ Tomislavom Karamarkom, omenjajo pa tudi njegove povezave z nekdanjim predsednikom Hrvaške stranke prava (HSP) Antom Đapićem, ki na majskih lokalnih volitvah znova kandidira za osiješkega župana. Policisti so Biloša v okviru preiskave o uhajanju zaupnih policijskih informacij, ki se je začela lani jeseni, prejšnji teden prijeli in zaslišali skupaj s še štirimi osebami.

Biloša so sicer povezovali tudi z lansko afero domnevnega nezakonitega spremljanja izpiskov telefonskih pogovorov in kratkih sporočil. Policijska preiskava je takrat pokazala na povezave nekaterih javnih oseb ter tudi nekaterih obveščevalcev in policistov s kriminalci.

Biloš je za Peko ponudil dva milijona evrov, kar je milijon evrov manj od ponudbe Blue Rose Trust Funda s sedežem v davčni oazi Delaware, a je slovenska državna komisija upoštevajoč še druge dejavnike ocenila, da je Biloševa ponudba bistveno boljša.

Osimpex bo Peko dokapitaliziral s štirimi milijoni evrov, s čimer bo družba dobila nujno potreben svež kapital. V prihodnjih petih letih se je Osimpex zavezal v razvoj družbe vložiti skupaj dva milijona evrov ali 400.000 evrov letno, še navaja Jutarnji list. Hrvaško podjetje se je zavezalo še, da bo od okoli 380 delavcev, kolikor jih Peko zaposluje v Sloveniji, najmanj pet let obdržalo 280 zaposlenih. Za vse zaveze pa naj bi Osimpex predložil ustrezne garancije.