Kupec in s tem novi lastnik Peka bo najverjetneje izbran ta teden. Neuradno naj bi zdaj bolje kazalo hrvaški družbi Osimpex, pri čemer ima ameriški finančni sklad Blue Rose Trust Fund iz davčne oaze Delaware še vedno možnost, da izboljša ponudbo.

Pri prodaji Peka je cena pomemben, a ne edini dejavnik. Ključna so tudi investicijska vlaganja in ohranitev čim večjega števila delovnih mest. Za zdaj naj bi Osimpex ponujal dosti več vlaganj od Blue Rose Trust Funda. Hrvati naj bi v prihodnjih letih ohranili vsaj 70 odstotkov delavcev. Medtem ko jih v Sloveniji Peko zaposluje okoli 380, skupina z mrežo podjetij v državah bivše Jugoslavije zaposluje okoli tisoč delavcev. Za načrtovana vlaganja in ohranitev zaposlitev bo moral izbrani kupec predložiti ustrezne garancije. Koliko znaša kupnina za Peko, še ni znano, po neuradnih informacijah pa naj bi se ocenjena vrednost gibala med petimi in sedmimi milijoni evrov.

Del dogovorjene kupnine, najmanj 1,2 milijona evrov, bo namenjen dokapitalizaciji družbe. Potem ko je vlada konec leta 2011 družbi priskočila na pomoč s šestimi milijoni evrov, mora v izognitev morebitnim očitkom evropske komisije o nedovoljeni državni pomoči zasebni investitor Peko dokapitalizirati v višini najmanj 20 odstotkov državnega vložka.

Predsednik Pekove uprave Janez Sajovic si želi, da bi čim prej dobili novega lastnika, saj so v likvidnostnih težavah. Največji problem predstavljajo zapadle obveznosti do dobaviteljev, ki skupno znašajo 1,5 milijona evrov. Za 300.000 evrov je zapadlo tudi obveznosti do bank, ki jih je Peku uspelo reprogramirati. Za zdaj družba še ni insolventna, je zatrdil Sajovic. Po njegovi oceni bi moral za vzpostavitev mednarodne konkurenčnosti prevzemnik samo v proizvodnjo vložiti od štiri do pet milijonov evrov. Veliko vlaganj bi bile potrebno tudi v dotrajano poslovno stavbo v Tržiču. Po prvi oceni je celotna skupina lani dosegla okoli 40 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov od prodaje in poslovala z izgubo. sm