Nadzorni svet Heliosa pod vodstvom Sama Mirnika je po neuradnih informacijah upravi domžalskega premaznika naložil, naj začne prodajo 10,6 hektarja velikega zemljišča v središču Beograda. To zemljišče je Helios že leta 2009 iz srbske Duge prenesel na podjetja v lasti nekdanjega notranjega ministra in slovenskega veleposlanika v Srbiji Boruta Šukljeta. Toda dejansko je bil Šuklje vseskozi le fiduciarni lastnik okoli 20 milijonov evrov vrednega zemljišča, ki nikoli sploh ni zapustilo domžalske skupine.

Posle z zemljiščem v Srbiji je že septembra lani, po razkritju v Dnevniku, pod drobnogled vzela tudi revizijska komisija, na četrtkovi seji pa so nadzorniki obravnavali še poročilo revizorjev KPMG. Ti pri navidezni prodaji zemljišča Šukljetu niso odkrili zmanjšanja premoženja za delničarje Heliosa. Toda po neuradnih informacijah je revizija potrdila, da je bila prodaja nepregledna, posel pa namenjen zakrivanju dejanskega stanja. Spomnimo namreč, da so v Heliosu sprva prikazovali, da so zemljišče prodali, šele pozneje pa se je izkazalo, da so s svojimi depoziti jamčili za posojilo NLB, s katerim so Šukljetove družbe Agencija za strateške študije, Honesta in Propria financirale nakup zemljišča. Tako so šele v letnem poročilu za leto 2012 naknadno v svoje bilance vključili zemljišče in za okoli 20 milijonov evrov dodatnih posojil, hkrati pa so za nazaj tudi popravljali bilance.

Nadzorniki Heliosa so na seji obravnavali tudi poslovanje skupine, ki se je konec lanskega leta opazneje poslabšalo. Padec prihodkov je sicer znašal slabih sedem odstotkov oziroma približno toliko kot ob devetmesečju, medtem ko je dobiček iz poslovanja ostal na ravni leta 2012. Toda zaradi negativnega izida iz financiranja in slabitve terjatev je Skupina Helios v zadnjem četrtletju poslovala s skoraj osmimi milijoni evrov izgube, ki je skupni čisti dobiček za leto 2013 znižala na vsega 1,7 milijona evrov. Za slabše rezultate krivi zlasti dolgotrajne postopke za prodajo družbe avstrijskemu Ringu, ki da so »dodatno bremenili njihove ključne ljudi«.

V Heliosu se letos nadaljujejo odpuščanja, vse bolj pa se namiguje, da bo moral upravo – po tem, ko bo Ring International tudi uradno prevzel Helios – zapustiti njen dolgoletni predsednik uprave Uroš Slavinec. Čeprav se je sprva namigovalo, da bo moral hkrati s Slavincem družbo zapustiti tudi član uprave za finance Aleš Klavžar, naj bi bil slednji po neuradnih informacijah glavni kandidat za položaj predsednika uprave. Konec lanskega leta je bilo v Skupini Helios le še 2322 zaposlenih oziroma okoli 200 manj kot leto prej, a kljub temu 172 več, kot je ob pripravi načrta za leto 2013 napovedoval Slavinec. V tem mesecu bo odpovedni rok začel teči še dodatnim 58 zaposlenim, skupno pa naj bi v Skupini Helios število zaposlenih znižali za okoli 200.