Sredi februarja se je neuspešno končal že drugi poskus dokapitalizacije Abanke, saj je banka zbrala le 36,4 milijona evrov, medtem ko je bil prag uspešnosti določen pri 50 milijonih evrov.

Banka Slovenije je Abanki takoj po neuspeli kapitalski krepitvi naložila, da najpozneje do konca aprila skliče skupščino in ji predlaga dokapitalizacijo v višini najmanj 90 milijonov evrov. Ta naj bo opravljena do konca julija.

Dokapitalizacija naj se po zahtevah Banke Slovenije izvede z izključitvijo prednostne pravice obstoječih delničarjev, tako da se upravi omogoči izvedba povečanja osnovnega kapitala banke z izdajo in ponudbo novih delnic brez javne ponudbe določenemu krogu investitorjev.

Uprava in nadzorni svet sta predlagala dokapitalizacijo v višini 90 milijonov evrov, in to po ceni, ki ne bo nižja od enega evra. Predvidena je tudi izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev.

K vpisu bodo poleg večjih obstoječih delničarjev povabljeni tudi drugi zainteresirani investitorji. Ti naj bi po navedbah vodstva banke obstajali, čeprav sta v neuspeli dokapitalizaciji deleža vplačali le Zavarovalnica Triglav in Gorenjska banka.

Zainteresirani vlagatelji naj bi želeli pridobiti večinski lastniški delež, česar pa v nedavno iztekli dokapitalizaciji niso mogli.

Vodstvo Abanke sicer ocenjuje, da je za kapitalsko krepitev banke poleg dokapitalizacije ključen tudi projekt povezovanja z Gorenjsko banko. Aktivnosti v zvezi s tem naj bi tekle v skladu z načrti.

Abanka je lani ustvarila 76 milijonov evrov izgube, kar je 43 milijonov evrov manj kot v letu 2011.

Bonitetna hiša Moody's ji je zaradi neuspele dokapitalizacije znižala bonitetno oceno za dve stopnji s Caa1 na Caa3, tako da je ta pristala v območju, ki je že blizu oceni o majhnih možnostih za izogib insolventosti.