Čeprav je nedavni razpis za novega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) od kandidatov zahteval najmanj pet let vodstvenih izkušenj, vse več podatkov kaže na to, da jih novi direktor Peter Dermol nima.

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v zadnjih dneh, tako ni jasno, kje so člani nadzornega sveta elektrarne, ki so prejšnji teden imenovali direktorja, pri Dermolu sploh našli pet let omenjenih izkušenj. Danes 35-letnemu Dermolu, ki je v TEŠ zaposlen od leta 2006, se je namreč na enega od vodilnih položajev v elektrarni uspelo povzpeti šele sredi marca letos, torej slabe tri tedne pred imenovanjem za direktorja. Takrat je postal vodja obratovanja. Pred tem je bil v elektrarni zaposlen kot inženir, podrejen namestniku vodje enega od sektorjev.

Opravljal naloge, ki so jih določali šefi

V TEŠ nam včeraj na konkretna vprašanja glede Dermolovih nalog in izkušenj v TEŠ niso odgovorili. Pojasnili so le, da je »v tem času vodil, načrtoval, organiziral in nadziral dela na področju projektov, transportnih sistemov in obratovanja«. Kaj je torej Dermol v zadnjih letih počel v TEŠ? Po naših podatkih je leta 2007 najprej podpisal pogodbo o zaposlitvi za določen čas na delovnem mestu inženirja projekta blok 6. Njegovo delo je zajemalo sodelovanje pri pripravi razpisa za projekt, obdelavo razpisne dokumentacije in »izvajanje drugih nalog, povezanih s projektom, na katere ga napoti namestnik vodje sektorja tehnika in vzdrževanje«. To posledično pomeni, da Dermol vsaj do marca 2009, ko se je pogodba iztekla, ni bil na vodstveni funkciji. A enako določilo, torej, da »opravlja naloge, na katere ga napoti namestnik vodje sektorja tehnika in vzdrževanje«, vsebuje tudi pogodba o zaposlitvi, ki jo je TEŠ še v času Uroša Rotnika z Dermolom podpisala leta 2009 – tokrat za delovno mesto inženirja za transportne sisteme. Da spet ni šlo za vodilno ali vodstveno delovno mesto, nakazuje opis delovnih nalog. Dermol je bil med drugim zadolžen za delo s strankami, analize in »predlaganje ukrepov«, ki so jih sprejemali ali zavračali njegovi šefi.

Vodja le v Športno-kulturnem društvu TEŠ

Res je, da se je Dermolu aprila 2010 uspelo prebiti v projektno skupino za blok 6, a tudi v njej še zdaleč ni bil med vodilnimi. Kot inženir za pripravo vode, transporta premoga in produktov je bil zgolj eden od štirinajstih članov skupine. Ti so bili podrejeni vodji projekta Bojanu Brešarju, izvršnemu vodji Miranu Lebanu in še petim vodjem skupin za posamezna področja. Ena od nalog članov skupine, torej tudi Dermola, je bila prav »izvedba drugih opravil po naročilu vodje ali izvršnega vodje projekta«. Dermol je nato decembra 2010, kmalu po Rotnikovi zamenjavi, skupaj s preostalimi člani izstopil iz skupine. V času, ko je TEŠ vodil Simon Tot, ni bil del njegove ožje ekipe. V prvi plan se je tako prebil šele januarja letos, ko je začasni direktor postal Franc Rosec, Dermol pa je do marca veljal za njegovo neformalno desno roko. Tudi register Gvin Dermola beleži le kot zastopnika Športno-kulturnega društva TEŠ.

V Šoštanju so včeraj poudarili, da je Dermol na vseh delovnih mestih »pripravljal ukrepe, vodil, skrbel in bil odgovoren za organizacijo ter izvedbo del«. A predsednik računskega sodišča Igor Šoltes (TEŠ od februarja spada med zavezance za javno naročanje) je včeraj poudaril, da »vodstvene izkušnje pomenijo tudi odločevalske pristojnosti«. »Gre za vodenje večje ali manjše enote. Ne zgolj procesov, ampak tudi ljudi,« je pojasnil. Teh pristojnosti pa Dermol veliko večino časa, ki ga je preživel v TEŠ, ni imel.

Razpis le krinka za vnaprej določeno imenovanje?

Kako mu je torej nadzornike, ki jih vodi Roman Šturm, uspelo prepričati, da ima pet let delovnih izkušenj na vodilnih mestih? Kot s mo neuradno izvedeli, naj bi ti formalnopravno pokritje, da Dermol ta pogoj izpolnjuje, našli v statutu TEŠ. Ta poleg vodilnih omenja tudi vodstvene izkušnje, pri čemer naj bi bile slednje zelo »raztegljive«. Toda Šoltes je bil včeraj jasen. »Razpisni pogoji morajo biti nedvoumno in jasno zapisani zato, da ne prihaja do različnih interpretacij in diskriminiranja kandidatov,« je opozoril.

Vse to še krepi sume, da je bil razpis za direktorja TEŠ zgolj krinka za imenovanje vnaprej izbranega kandidata. Spomnimo, da je Dermol član velenjske SD, ki jo vodita Srečko Meh in Bojan Kontič, goreča podpornika bloka 6 in nekdanjega direktorja Rotnika. Gre za stranko, ki ji je vladna koalicija po nenapisanem dogovoru prepustila TEŠ in vodenje projekta blok 6. Že pred odločitvijo nadzornikov pa so Dermolu po naših informacijah zeleno luč prižgali tudi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), edinem lastniku TEŠ.