Kot so še dodali nadzorniki pod vodstvom Petra Kukovice, ki se jim je danes prvič pridružil tudi v ponedeljek na skupščini potrjeni Aljoša Tomaž, bo omenjeni znesek prispeval tudi k razvoju banke v učinkovitejšo in ponovno dobičkonosno finančno institucijo.

Nadzorni svet se je seznanil z aktualnimi poslovnimi temami v banki in skupini, ki še vedno delujeta v zaostreni gospodarski situaciji. Uprava nadaljuje z ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti banke, čiščenjem kreditnega portfelja, prav tako pa je pripravljena za prenos prvega svežnja slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank, ki se bo začel predvidoma julija.

Nadzorniki podpirajo tudi druge odločitve uprave s pričakovanim pozitivnim vplivom na v zmanjšanje vseh vrst bančnih tveganj, optimizacijo kreditnega portfelja in izboljšanje poslovanja banke.

Kot so zapisali po današnji seji, je NKBM pomembna banka za stabilnost finančnega sistema države. Ima razvojni potencial, kakovostne storitve ter prispeva k razvoju okolja, v katerem deluje. Banka je s svojo skupino dobro likvidna, varna in izpolnjuje regulatorne kapitalske zahteve, kar so temeljni cilji delovanja banke, katerim so podrejeni vsi ostali.

Vse države v Evropski uniji so po maastrichski pogodbi dolžne skrbeti za stabilnost svojega finančnega sistema. V tej luči gre razumeti odločitve države v zvezi z nujno dokapitalizacijo bank, ki so v državni lasti, tudi NKBM, napovedi o prodaji državnega deleža v banki ter položaj vseh sedanjih delničarjev banke, so še enkrat poudarili v banki.