Iskanje dveh novih članov poslovodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) se je dokončno spremenilo v lobistično-interesni spopad za obvladovanje domače elektroenergetske skupine in njenega največjega projekta – 1,43 milijarde evrov vredne gradnje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6).

Nadzorni svet HSE je namreč včeraj do poznih nočnih ur odločal o tem, kdo bo zasedel položaja člana poslovodstva za tehnične zadeve oziroma finance. Tik pred koncem redakcije smo izvedeli, da ni izbral nobenega od kandidatov. Po naših informacijah so nadzorniki, ki jih vodi Miloš Pantoš, na začetku seje opravili razgovore s tremi kandidati za mesto »tehničnega« člana, ki so se po objavljenem razpisu uvrstili v končni izbor, vodjem odbora za aktivni nadzor projekta TEŠ6 Markom Tandlerjem, dolgoletnim izvršnim direktorjem za trženje v HSE Tomažem Štokljem in nekdanjim direktorjem Termoelektrarne Trbovlje (TET) Markom Agrežem. Zapletlo se je pred predvidenim glasovanjem. Nadzorniki so namreč po pogovorih s kandidati začeli razpravo, ki pa se je po naših podatkih zavlekla krepko v noč. Že pred tem je postalo jasno, da nadzorniki ne bodo odločali o članu poslovodstva za finance. Domnevni razlog: v edinem preostalem kandidatu Danilu Grašiču, sicer nekdanjem članu uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), niso videli primerne izbire.

Včerajšnji dogodki v HSE niso presenečenje. Prav v poslovodstvu je namreč po nedavni razpustitvi nadzornih svetov hčerinskih družb nakopičena moč odločanja v skupini. Ta je zdaj skoraj v celoti v rokah generalnega direktorja Blaža Košoroka, ki se je zaradi zadnjih potez in napovedane reorganizacije znašel na udaru visokih predstavnikov Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) iz TEŠ in Dravskih elektrarn. Za predigro včerajšnje seje nadzornega sveta HSE so tako včeraj poskrbeli v Šoštanju – z zborom sindikata in delavcev elektrarne.

Prav v dopolnitvi poslovodstva HSE, ki so jo domala takoj po nedavnem začetku mandata zahtevali nadzorniki, so krogi iz Šaleške doline, ki so v zadnjih tednih v politiki iskali podporo za Košorokovo zamenjavo, videli priložnost za njegovo »uravnoteženje«. V zadnjih dneh naj bi prišlo do bolj ali manj odkritega spopada med podporniki Tandlerja in Štoklja.

Prvemu so najbolj naklonjeni v TEŠ. V času, ko jo je vodil Rotnik, je bil Tandler član projektne skupine za gradnjo TEŠ6, takoj po njej pa jo je skupaj s preostalimi sodelavci zapustil. V začetku lanskega leta je bil nekaj časa celo v igri za direktorja TEŠ, a se je na koncu moral zadovoljiti s položajem vodje odbora, ki potrjuje ali zavrača vse pomembnejše odločitve pri TEŠ6. Tandler naj bi užival tudi »tiho« podporo Soda, natančneje njegovega uslužbenca Venčeslava Radija, ki je v družbi zadolžen za HSE. Na drugi strani so Štoklju najbolj naklonjeni dolgoletni kadri matičnega HSE, precej bolj pa naj bi si ga ob sebi želel tudi Košorok. Po oceni naših virov naj bi ocenil, da Štokelj v nasprotju s Tandlerjem ne pomeni grožnje za njegov položaj. Najmanj možnosti naj bi imel Agrež, sicer član SDS – tudi zato, ker prihaja iz lobistično daleč najslabše podprte regije znotraj sistema HSE.

V holdingu uradnih pojasnil včeraj niso dajali. Kdaj se bo odločanje o novih članih poslovodstva nadaljevalo, nam do konca redakcije ni uspelo izvedeti.