"Menimo, da nismo nikjer kršili pravil in da je bilo zmotno obnovljeno določeno stanje," je za STA danes poudaril Bratanič, ki sicer spoštuje odredbo sodišča. "Zame je bil Novšak odstavljen," je dodal.

V Gen energiji pa so za STA povedali, da ugovor zoper sklep o začasni odredbi ne zadrži njene izvršitve.

Nadzorni svet Gen energije je Novšaka razrešil 14. marca in na njegovo mesto za obdobje šestih mesecev imenoval Igorja Šalamuna. Kot razlog za razrešitev so nadzorniki navedli neodgovorno ravnanje v zvezi z jedrsko varnostjo v Sloveniji ter odločitve, ki naj bi vplivale na njeno slabše poslovanje.

Novšak je sicer očitke zavrnil, po pravni poti pa mu je uspelo razveljaviti sklep nadzornikov o njegovi razrešitvi. Tako je v sredo spet prevzel posle v Gen energiji.

Okrožno sodišče v Krškem je v torek z začasno odredbo odredilo zadržanje izvršitve sklepov izredne seje nadzornikov, na kateri so razrešili Novšaka. Po oceni sodišča sprejeti sklepi nadzornega sveta o Novšakovi razrešitvi, imenovanju Šalamuna in objavi razpisa javnega razpisa za novega direktorja nimajo nobenih pravnih učinkov.

Novšak tako edini zakoniti zastopnik družbe Gen energija ostaja do pravnomočne sodne odločbe.

Sodišče se po Brataničevih pojasnilih v svojem sklepu sicer ni dotikalo vsebine navedb za razrešitev, pomisleke pa da je imelo pri procesnih zadevah. Kot je danes še dejal prvi nadzornik, bo nadzorni svet zdaj počakal na odločitev sodišča glede ugovora, nato se bodo odločili, kako naprej.