Kot je Abanka danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze, se je nadzorni svet seznanil z informacijo, da je Banka Slovenije Abanki v torek podaljšala rok za vplačilo novih denarnih vložkov v osnovni kapital banke do 31. decembra. Banka Slovenije je pri tem postavila zahtevo, da mora banka do tega datuma zagotoviti ustrezen kapital, da bo na konsolidirani podlagi dosegala količnik kapitalske ustreznosti I vsaj v višini 9,5 odstotka in količnik kapitalske ustreznosti vsaj v višini 11,8 odstotka.

Nadzorniki so se tudi seznanili z informacijo, da je vlada 18. julija ugotovila, da Abanka izpolnjuje pogoje za izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti bank in da je začela z aktivnostmi za prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank. Seznanili so se tudi z aktivnostmi v projektu kapitalskega povezovanja bank.

"Nadzorni svet podpira nadaljevanje predvidenih postopkov pregleda kvalitete sredstev ter nadaljnje aktivno pridobivanje potencialnih investitorjev z namenom realizirati kapitalsko krepitev banke," je v sporočilu zapisala uprava banke.

Nadzorni svet je poleg tega sprejel poročilo o finančnem poslovanju matične banke v prvem polletju letos in se seznanil z nerevidiranim poročilom skupine za prvo polletje. Banka bo polletne rezultate predvidoma objavila v petek.

Nadzorni svet je tudi sprejel poročila notranje revizije za drugo trimesečje ter potrdil predloge znižanja limitov velike izpostavljenosti do nekaterih komitentov ter podal soglasja k predlogom limitov za osebe, ki so po zakonu o bančništvu osebe v posebnem razmerju z banko, ter za osebe, navedene v delu zakona o gospodarskih družbah, ki govori o odobritvi posojil članu organa vodenja ali nadzora in prokuristu.