V nasprotju s pričakovanji družbe Litostroj Power ne bo prevzel češki energetski velikan Energo-Pro, ki ima v lasti kar 40 hidroelektrarn na Češkem, v Gruziji in Turčiji. Prav tako za potrebe 21-milijonskega prevzema ni ustanovil posebnega podjetja, kot se to dogaja v podobnih primerih.

Eno ključnih Cimosovih odvisnih družb, ki se ukvarja s proizvodnjo turbin za hidroelektrarne, bo v resnici kupilo podjetje Celveti Estates, razkriva pred kratkim objavljeno letno poročilo Cimosa. Podjetje s sedežem na Češkem je z vsega 7290 evrov osnovnega kapitala v začetku letošnjega januarja ustanovil Petr Tesař, njegov zastopnik pa je Pavel Váňa. Prvi je domnevno v sorodu z milijarderjem in 75-odstotnim lastnikom Energo-Proja Jaromírjem Tesařjem in tako kot Váňa sedi v svetu direktorjev skupine Energo-Pro.

Na vprašanje, zakaj bo Litostroj Power kupilo podjetje Celveti Estates, ki sploh ni del njihove skupine, v Energo-Proju niso odgovorili. Po besedah naših virov pa bi jih lahko pri tem motivirala dva razloga. Prvi je, da bi se Energo-Pro v primeru morebitnega stečaja Litostroja Powerja izognil vsakršne odgovornosti in povezav s propadlo družbo. Drugi razlog naj bi bil konkurenčne narave. Ker podjetje Celveti Estate nima nobene zgodovine, naj bi bil postopek presoje koncentracije pred Agencijo za varstvo konkurence (AVK) enostavnejši in hitrejši. Pri tovrstnih prevzemih obstaja še nekaj možnih motivov, ki pa v konkretnem primeru ne pridejo v poštev. Če prevzemnik ni del skupine, ki je izpeljala prevzem, mu ni potrebno javno razkrivati morebitnih transfernih cen.

Na Cimosu odgovarjajo, da so po objavi informacij, da je Energo-Pro najboljši ponudnik za nakup Litostroja Power, vsem osebam, vključenim v finančno prestrukturiranje, razkrili, da bodo Čehi prevzem izvedli preko posebne namenske družbe. To je Energo-Pro navedel tudi v podpisani kupoprodajni pogodbi. »V pogodbenih določilih, ki se nanašajo na poslovni načrt Litostroja Powerja, pa je navedeno, da bo ta izkoriščal sinergije z Energo-Projem,« so dejali v Cimosu. Po njihovih besedah je v kupoprodajno pogodbo vključena zaveza, da bo Energo-Pro Litostroj razvijal kot dolgoročni strateški investitor na področju hidroenergije. Samo iz naslova rednega vzdrževanja, popravila in obnove hidroelektrarn Energo-Proja naj bi Litostroj Power na leto prejemal posle v višini 30 odstotkov konsolidiranih prihodkov za leto 2012. Ti so znašali dobrih 51 milijonov evrov.

Brez dvoma je pred Litostrojem Powerjem svetla prihodnost. Vprašanje, ki se v zadnjem času vse pogosteje zastavlja, pa je, kje in v kolikšnem obsegu. Čehi so se sicer zavezali, da bodo v obdobju dveh let ohranili obstoječe število delovnih mest (približno 400) in primerno raven naložb v osnovna sredstva. Ko bosta minili dve leti, pa bi Petr Tesař lahko brez težav odpustil večje število zaposlenih. Dodatno negotovost povzroča tudi dejstvo, da je Litostroj Power na Češkem pred leti prevzel visokotehnološko podjetje ČKD Blansko. Če se bo v češko izpostavo Litostroja Powerja, kjer je zaposlenih več deset inženirjev, preselil celotni razvoj, bi slovenska tovarna postala le še proizvodni obrat. Kako je skupina Energo-Pro poslovala v lanskem letu, še ni znano. Leta 2012, ko je dosegla 514 milijona evrov konsolidiranih prihodkov, pa je imela od vsote vseh sredstev v višini dobre milijarde evrov za 600 milijonov evrov dolgov.

Spomnimo, za nakup Litostroja Powerja se je potegoval Kolektor Stojana Petriča. Ko je vse kazalo, da bo prodajni postopek ponovno propadel, je SID banka s premoženja Litostroja Powerja pred dnevi umaknila hipoteke in s tem odprla pot za zaključek transakcije.