Dobro leto dni po začetku stečaja CM Celje je njegova upraviteljica Milena Sisinger dobila prvo tožbo proti komu od nekdanjih vodilnih.

Sodišče prve stopnje je namreč odločilo, da mora nekdanji član upravnega odbora propadlega gradbinca Vojko Stermecki v stečajno maso plačati okoli 150.000 evrov odškodnine. Razlog: julija 2012, le nekaj dni pred uvedbo prisilne poravnave CM Celje, je sklenil pogodbo, s katero je podjetniku Petru Podržaju, takrat enemu večjih upnikov družbe, omogočil uporabljanje surovin iz kamnoloma Pirešica. Podržaju, ki je na nekatere parcele v kamnolomu že pred insolventnostjo vknjižil hipoteko, je pogodba omogočila, da je lahko kamen iz Pirešice neposredno prodajal kupcem, med drugimi Slovenskim železnicam. S tem naj bi dobil privilegiran položaj v primerjavi s preostalimi upniki.

»Zoper odločitev sodišča prve stopnje sem vložil pritožbo na višje sodišče,« nam je včeraj potrdil Stermecki.

Gre sicer za posel, s katerim je Sisingerjeva že septembra 2012 vložila ugovor proti vodenju prisilne poravnave. »Podpis te pogodbe in aneksa ima poleg prednostnega poplačila tudi druge elemente neenakopravnega obravnavanja upnikov. Izvajalcu omogoča tudi samostojno razpolaganje s premoženjem insolventnega dolžnika,« je takrat v ugovoru, ki ga je naslovila na sodišče v Celju, zapisala Sisingerjeva. Kot je pojasnila, je tožbo v višini 150.000 evrov vložila, ker »je to najvišja zgornja meja, ki jo zakonodaja dopušča v primeru, ko ni natančno določeno, kolikšno škodo je dejansko povzročilo poslovodstvo«. »Gre za pomembno sodno zmago v stečaju podjetja, ki je pred propadom sklenilo več spornih poslov,« je poudarila Sisingerjeva. Hkrati je napovedala vložitev več kazenskih ovadb zoper posle CM Celje iz obdobja, ko ga je vodil Marjan Vengust. Med drugim zaradi financiranja in poslovanja hčerinskih družb v tujini. Celjski kriminalisti pogorišče CM Celje preiskujejo že od konca leta 2012. Takrat so začeli zbirati dokumentacijo o posojilih za gradnjo Medicinskega centra Glazija, ki jih je CM Celje, uradno le izvajalec del, odobril svojemu naročniku, propadlemu podjetju Reparo.

»Zoper odločitev sodišča prve stopnje sem se pritožil na višje sodišče. Pričakujem, da bo to odločilo drugače,« nam je dejal Vojko Stermecki, sicer eden od manjših solastnikov CM Celje, ki je v zadnjih letih obstoja štajerskega gradbinca veljal za Vengustovo »opozicijo«. Jeseni 2011 je sodeloval tudi v rušenju dotedanjega dolgoletnega direktorja. Po insolventnosti CM Celje je nekaj mesecev vodil tudi njegovo zdravo jedro – podjetje Vzdrževanje in obnova cest (VOC), ki je skoraj hkrati začelo polzeti v roke poslovneža Romana Moškotevca. Naključno ali ne, Stermecki je po podatkih iz zemljiške knjige že decembra 2012, kmalu po razglasitvi stečaja CM Celje, polovico družinske hiše v Žalcu prenesel na svojo življenjsko sopotnico. To pa zbuja dvom, ali bo Sisingerjevi tudi v primeru, če bo višje sodišče potrdilo sodbo na prvi stopnji, v stečajno maso sploh uspelo dobiti pomembnejše prilive iz naslova odškodnine.