Ključna obrestna mera na Otoku nespremenjena ostaja že od marca 2009. Stimulativni program, vreden 375 milijard funtov (441,7 milijarde evrov), pa je bil nazadnje okrepljen avgusta lani.

V okviru programa mehčanja denarne politike sicer britanska centralna banka povečuje količino denarja v obtoku in skozi nakup državnih in podjetniških obveznic posredno pomaga gospodarstvu.

Po obsegu prekaša vse primerljive programe vodilnih centralnih bank v svetu, vse glasnejši pa so pomisleki o njegovi učinkovitosti. Velika Britanija je namreč po letu 2009 že na pragu tretje recesije.

Glede na zadnje uradne podatke se je britansko gospodarstvo v zadnjem četrtletju lani na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, če se bo britanski bruto domači proizvod (BDP) skrčil tudi v tekočem četrtletju, pa se bo Otok uradno znašel v novi recesiji.

A britanska gospodarska zbornica (BCC) je ta teden napovedala, da se bodo recesiji s trojnim dnom izognili. Kot so pojasnili v zbornici, se ima država za to zahvaliti zlasti močnemu storitvenemu sektorju. Ta namreč beleži izjemen izvoz in se je trenutno na rekordni ravni iz leta 1994.

Velika Britanija pa je konec marca vseeno prepolovila napoved gospodarske rasti za letos. Otok naj bi tako zabeležil le 0,6-odstotno rast BDP.