Hrvaški premer je na novinarsko vprašanje v zvezi z izvajanjem memoranduma o LB zatrdil, da bo Hrvaška spoštovala dane zaveze. Pojasnil je, da so postopki, ki tečejo na hrvaških sodiščih proti LB oz. NLB zaustavljeni, niso pa umaknjeni.

V dobri veri spoštujejo obveznosti

»V memorandumu je navedeno, da bodo procesi ustavljeni, da bo zastoj in ne da bodo tudi prekinjeni, da jih več ne bo. Mi v dobri veri spoštujemo svoje obveznosti in bomo to tudi nadaljevali. Upam, da bo problem rešen. Spoštovali bomo napisano in podpisano, tudi več kot to,« je dejal Milanović.

“Odnos Pahorja in Kosorjeve je bil veliko bolj emotiven in pristen”

Na slovenskem ministrstvu so danes spomnili, da sta se Slovenija in Hrvaška v memorandumu, ki sta ga 11. marca na Mokricah podpisala Milanović in tedanji slovenski premier Janez Janša, dogovorili, da bosta problematiko LB na Hrvaškem reševali v okviru nasledstvenega sporazuma in ne v sodnih postopkih.

Poleg tega sta se državi v memorandumu o LB tudi zavezali, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili s tem v zvezi sproženi pred hrvaškimi sodišči. Obenem se do celovite rešitve problematike ne bodo začeli novi sodni ali drugi postopki. Obe strani sta s tem zavezani, da v dobri veri in v celoti spoštujeta dogovorjeno, izpostavljajo na MZZ.

Erjavec in Pusićeva se bosta še pogovarjala

Na podlagi memoranduma sta se zunanja ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić dogovorila, da bosta Banki za mednarodne poravnave v Baslu in preostalim naslednicam poslala skupno pismo za čimprejšno rešitev problematike LB v okviru nasledstva. Kot so povedali na MZZ, bi Erjavec in Pusićeva lahko debato na to temo nadaljevala tudi v ponedeljek ob robu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije v Bruslju.

Erjavec bo poleg tega spremljal predsednika republike Boruta Pahorja na osrednjo slovesnost ob vstopu Hrvaške v EU 30. junija v Zagrebu. Na MZZ so ob tem izpostavili, da Slovenija pozdravlja skorajšnji vstop Hrvaške v EU. Izrazili so še prepričanje, da bo hrvaško članstvo v EU pripomoglo k še tesnejšemu dialogu in sodelovanju med državama.