Za 25 do 30 odstotkov so se julija zvišale tudi cene nekaterih mlečnih in mesnih izdelkov ter kozmetike, medtem ko se je najmanj podražil sladkor, in sicer za slabe tri odstotke. Za manj kot pet odstotkov se je podražila tudi ena izmed gaziranih pijač.

Na spletni strani so primerjali 80 različnih izdelkov, v letni primerjavi pa so bile cenejše le sveže kumarice, in sicer za 30 odstotkov.

Nekoliko boljša je slika na mesečni ravni, saj sta sezonsko sadje in zelenjava julija cenejša, kot sta bila prejšnji mesec.

Na ceni je največ izgubila paprika (slabih 65 odstotkov), občutno so cenejše tudi bučke (62 odstotkov), paradižniki (42 odstotkov) in zeleno zelje (34 odstotkov). Medtem pa so se podražile pomaranče (za slabih 25 odstotkov) in kivi (za dobrih 30 odstotkov).

Portal je primerjal tudi nakupe v različnih trgovskih verigah, med katerimi je najcenejši Getro, ki je del Mercatorja-H. Sicer je bila primerljiva košarica artiklov najdražja ravno v Mercatorju in sicer za dobrih deset evrov, kot je v Getrou. Cenejši od Mercatorja so tudi Interspar, Plodine, Billa, Konzum in Kaufland.

Razlika med najbolj ugodno in najdražjo košarico je julija znašala slabih 80 kun, kar je za četrtino več kot junija. "Razlika je vse večja, za državljane pa je zelo pomembno, kaj in v kateri trgovini kupovati. Akcijski nakupi bodo vse bolj pomembni", ocenjuje supermarketi.info.