Guverner ciprske centralne banke Panikos Demetriades se je danes sestal s šefi ciprskih bank, namenjenemu razpravi o postopnem znižanju obrestnih mer. S tem naj bi namreč umirili pritisk na ciprsko gospodarstvo, ki je v globoki recesiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zbrani so se dogovorili za postopno znižanje obresti na denarne vloge, ki se bo začelo 1. maja, to pa bo vodilo tudi v padec obresti na posojila, so pojasnili v osrednji denarni ustanovi te ranljive evrske države.

Ciprske banke zdaj v povprečju zagotavljajo okoli 4,5-odstotne obresti na depozite, tiste, ki bodo po novem želele še vedno zagotavljati obresti, višje od 3,1 odstotka, pa bodo morale zagotoviti več kapitala, da bodo te obresti res plačane.

Ciprske banke so, odkar se je država konec marca z mednarodnimi posojilodajalci dogovorila za 10 milijard evrov vredno posojilo - celoten paket reševanja je vreden 23 milijard evrov - pod ostrim nadzorom.

Sicer pa je Evropska investicijska banka (EIB) danes Cipru zagotovila dodatno posojilo v višini 100 milijonov evrov, piše ciprska tiskovna agencija CNA.

Ta denar naj bi prispeval k izvrševanju sheme za doseganje vzdržne rasti, krepitve konkurenčnosti in upravljanja s človeškimi viri. Z njim naj bi financirali tudi zaposlovanje in socialno kohezijo.