Imenovanje nemškega odvetnika, sicer tudi člana reda malteških vitezov, na čelo IOR je danes razkril vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

Ta je po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil, da je kardinalska komisija v tesni navezi z nadzornim svetom IOR odločitev sprejela po podrobni proučitvi prispelih kandidatur in nizu pogovorov s kandidati. Lombardi je pojasnil, da se je za to pomembno mesto v vatikanski institucionalni arhitekturi potegovalo 40 kandidatov.

Izbrani Von Freyberg je sicer predsednik upravnega odbora hamburške ladjedelnice Blohm & Voss, med letoma 1991 in 2012 pa je bil tudi glavni izvršni direktor finančnega svetovalnega podjetja Daiwa Corporate Advisory s sedežem v Frankfurtu.

Lombardi je danes povedal, da je Nemec dobil papeževo soglasje, Benedikt XVI. da je bil celo tesno vpet v postopek izbire novega šefa IOR.

Okoliščine odhoda Von Freybergovega predhodnika so še danes nejasne. Gotti Tedeschi je 24. maja odstopil s položaja prvega vatikanskega bankirja, potem ko mu je nadzorni svet soglasno izglasoval nezaupnico.

Nekateri menijo, da je bil ta dogodek povezan z afero Vatileaks, oziroma z uhajanjem tajnih vatikanskih dokumentov, omenja pa se tudi, da je Italijan prišel navzkriž z drugimi v Vatikanu, ker je želel uveljaviti transparentnost vatikanskih financ in skladnost z mednarodno zakonodajo proti pranju denarja.

Lombardi je danes sicer zagotovil, da bodo v Vatikanu poskrbeli za večjo preglednost finančnih poslov in sprejeli dodatne korake, da svoje delovanje uskladijo z evropskimi standardi pri boju proti pranju denarja, financiranju terorizma in davčnim utajam. Med temi je tudi uvedba notranjega nadzora.

Vatikan je sicer julija lani opravil prvi test na poti pridružitve državam, ki izpolnjujejo mednarodna pravila finančnega poslovanja. Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval ga je ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočilih.

A dejstvo ostaja, da je potrebno še veliko dela, da se bo znašel na belemu seznamu držav, ki izpolnjujejo mednarodna priporočila o finančni transparentnosti.