Spor med lastniki Plama-Purja je zaznamoval tudi današnjo skupščino, na kateri so Aleš Musar, Rok Habinc in Marko Konič prek holdinga AG preglasovali dolenjskega poslovneža Franca Freliha in dosegli, da bo podgrajska družba izplačala še dodatnih 1,5 milijona evrov dividend.

Toda na sklep o izplačilu dividend sta Frelihovi družbi Plasta in Termoplasti napovedali vložitev izpodbojne tožbe, s katero nameravata preprečiti izčrpavanje Plama-Purja. Ta je moral namreč že v začetku lanskega leta izplačati za dva milijona evrov dividend. Na skupščini konec lanskega leta so v AG nato izglasovali sklep o izplačilu še dodatnih 1,5 milijona evrov dividend, vendar je Frelihu z začasno odredbo sodišča izplačilo uspelo preprečiti. Izvršna direktorica AG Marjana Drame sicer zatrjuje, da izplačilo dividend za Plama-Pur ne bi predstavljalo težav, saj ima družba denar za dividende zagotovljen že od konca januarja. Če bi se AG iztekli načrti, bi moral sicer Plama-Pur v vsega dobrem letu dni izplačati za skupno kar okoli pet milijonov evrov dividend, kar je približno toliko, kot je znašal njegov dobiček med letoma 2010 in 2012.

Po delničarskem sporazumu iz konca leta 2011 bi morala oba tabora lastnikov obvladovati vsak po polovico lastništva, vendar so v AG zadržali 50 odstotkov plus eno delnico, manjši paket delnic pa prodali neznanemu investitorju, ki se skriva za celovško zvezo bank. Konec lanskega leta je nato AG iz upravnega odbora Plama-Purja izključil Freliha in direktorja Termoplastov Jožeta Ceglarja, ki zdaj želita doseči vrnitev v upravni odbor po sodni poti. Na včerajšnji skupščini so delničarji na zahtevo Plaste odločali o predčasni razrešitvi Drametove in Bojane Vinkovič iz upravnega odbora, vendar so v AG predlog pričakovano zavrnili in obranili svoji predstavnici.

Drametova izključitev Freliha in Ceglarja iz upravnega odbora Plama-Purja upravičuje s tem, da so Termoplasti (v 19-odstotni lasti Plama-Purja) pred leti odšteli 1,75 milijona evrov za nakup manjšinskega deleža v srbski družbi Targo Telekom. »Govorijo, da jih skrbi naložba Plama-Purja v Termoplastih, toda za ta delež sva jim s Ceglarjem že pred časom ponudila okoli 10-krat višjo ceno od tiste, ki jo je zanj plačal Plama-Pur,« pojasnjuje Frelih, ki očitke o izčrpavanju in nepravilnosti v Termoplastih ostro zavrača. Termoplastom je sicer od leta 2009 prihodke uspelo povečati za več kot polovico, letni dobiček družbe se že več let giblje okoli milijona evrov, neto finančni dolg pa le za okoli dvakrat presega letni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).