Kot je v pogovoru za časnik Finance pojasnil Mrak, je Mednarodni finančni sklad (IMF) v bistvu priznal, da ima hitro varčevanje bolj negativne učinke na gospodarsko rast, kot se je pred časom ocenjevalo. "Ob omehčanju doktrine IMF se je spremenilo tudi doumevanje v EU, ki se je v svoji politiki zgledovala po IMF," je dodal.

Ob tem je poudaril, da smo v Sloveniji prve resne prihranke začeli delati lani in doseženi so v precej manjši meri kot v marsikateri drugi državi. Zato je po Mrakovem mnenju nerealno računati, da bo prišlo do nekakšne dobrohotnosti evropskih partnerjev, ko bo govor o dodatnem manjšanju mase plač v javnem sektorju.

Ena izmed prvih stvari nove vlade bo, tako Mrak, da bo morala preveriti realnost sprejetega slovenskega proračuna za leto 2013, kaj se dogaja s prihodki in kaj z izdatki. Mrak bi predvsem rad izvedel, ali je sprejeti proračun realen.

"Po moji oceni ni. Naj povem samo en primer: v proračunu je predvideno, da naj bi letos počrpali precej več kot milijardo evrov evropskih sredstev, pri čemer pa ne vidim resnega argumenta, zakaj bi bilo letos to črpanje toliko bolj intenzivno kot prejšnji dve leti. Če je moj dvom upravičen, potem se v sprejetem proračunu skriva precej dodatnega proračunskega primanjkljaja," je še poudaril ekonomist.