Znižanje ocen je posledica potrebe banke po svežem kapitalu za vzdrževanje kapitalske ustreznosti v skladu s smernicami Evropske bančne agencije (Eba), potrebe po nadaljnjih slabitvah, ki še dodatno načenjajo kapital, in pričakovanega dodatnega poslabšanja kakovosti portfelja glede na šibke gospodarske napovedi in težave slovenskega visoko zadolženega realnega sektorja, so zapisali v agenciji.

"Znižanje ocene dolgoročnega tveganja agencije Moody's in padec vrednosti delnice v zadnjih dneh ne vplivata na redno poslovanje banke. Banka posluje nemoteno," so sporočili iz NKBM in napovedali: "Banka s predvidenimi nadaljnjimi aktivnostmi načrtuje zagotoviti priporočeno kapitalsko ustreznost po zahtevah Ebe."

Bonitetna agencija Moody's je oceno podrejenega dolga znižala s Caa3(hyb) na C(hyb). Ocena finančne moči banke je ostala nespremenjena (E). Moody's je znižala tudi BCA (baseline credit assessment) oceno s Caa1 na Caa3 (ocena finančne moči banke brez državne pomoči), so še navedli v agenciji.