Španske banke so se v velikih težavah znašle po poku nepremičninskega balona leta 2008, kar je zaradi slabih posojil precej oslabilo njihove bilance. Španija se je morala zato po pomoč za reševanje bančnega sektorja obrniti na partnerice iz območja z evrom. Evroskupina ji je julija lani odobrila do 100 milijard evrov pomoči, doslej pa so prejeli 42 milijard evrov.

A obeti kljub temu ostajajo slabi. "Menimo, da bodo banke v naslednjih 12 do 18 mesecih še naprej delovale v gospodarstvu, ki je v recesiji, veliko breme bo predstavljal tudi velik obseg slabih posojil, ki se bo še povečal," je zapisal Moody's.

Opozorili so, da bo to predstavljalo velik pritisk na dobičke in kapitalsko ustreznost bank, ki imajo poleg tega težave s financiranjem na trgu po normalnih pogojih, zato se morajo po pomoč zatekati k Evropski centralni banki.

Banke imajo v lasti tudi veliko španskih obveznic, ki so po oceni Moody's skoraj ničvredne. Pomoč partneric iz območja evra, namenjena za dokapitalizacijo najbolj težavnih bank, po mnenju Moody's kaže, da Španija takšne pomoči na najde sama.

Zaradi težav, v katerih so se zaradi pomoči Cipru znašli tamkajšnji veliki varčevalci, se poraja tudi vprašanje, kaj bi se zgodilo z velikimi varčevalci v Španiji, če bi jo doletele še hujše težave, je še opozoril Moody's. V agenciji pričakujejo, da bodo španske banke "šibke" dobičke zabeležile v prihodnjih 12 do 18 mesecih.