V primeru Irske negativnim obetom še dodatno botrujejo slabe bilance domačih bank, medtem ko med razlogi za potrditev bonitetne ocene pri Moody's izpostavljajo napredek pri implementaciji programa gospodarskega prilagajanja, ki poteka pod budnim očesom trojke.

V bonitetni hiši verjamejo, da se bo Irska uspela izogniti potrebi po še enem rešilnem paketu. Ob tem pa je država obnovila konkurenčnost, kar se kaže v krepitvi izvoza in okrevanju nepremičninskega trga. Irska je znova postala privlačna tudi za tuje vlagatelje, pišejo.

Medtem si je Portugalska negativne obete prislužila tudi z visokim javnim dolgom in javnofinančnim primanjkljajem. Gospodarstvo ob tem ostaja šibko in ujeto v recesijo, kar otežuje izboljšanje javnofinančne situacije.

Med pozitivnimi vidiki pa Moody's pri Portugalski izpostavlja "občuten napredek" pri doseganju finančne konsolidacije in implementacije strukturnih reform ter napredek pri zagotovitvi ponovnega dostopa do mednarodnih finančnih trgov.

V bonitetni hiši medtem zelo kritično ocenjujejo potezo območja z evrom, ki je pri reševanju Cipra zahtevalo sodelovanje varčevalcev v ciprskih bankah. "Poteza je občutno okrepila strahove, povezane z varnostjo bančnih depozitov v evropskem bančnem sistemu," pravijo v Moody's.