Dukat že ima v lasti 50,28 odstotka Ljubljanskih mlekarn, ponudbo za prevzem vseh preostalih pa je objavil 19. aprila. Ponudba velja do 20. maja do 12. ure.

»Odločitev za prodajo deleža Mlekodela v Ljubljanskih mlekarnah temelji na novih dejstvih, kjer je večinsko lastništvo že v lasti mlekarne Dukat. Ta je postal lastnik 50,28-odstotnega deleža Ljubljanskih mlekarn marca, ko je prejel dovoljenje Agencije za varstvo konkurence,« so odločitev pojasnili v Mlekodelu.

Prepričani so, da zadruge po končani prevzemni ponudbi na poslovno politiko mlekarne ne bodo imele vpliva, tudi če bi ohranile manjšinsko lastništvo.

Zadruge niso bile nikoli večinske lastnice Ljubljanskih mlekarn. »Zadnja lastniška struktura nam ni omogočala zastopanosti v nadzornem svetu in s tem aktivnejšega vključevanja v upravljanje mlekarne. Mlekodel si je zato skupaj z zadrugami, Zadružno zvezo Slovenije in Deželno banko Slovenije vseskozi prizadeval, da bi pridobil večinski delež in mlekarno ohranil v slovenski lasti,« so še zapisali v sporočilu za javnost

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan pa je danes v Bruslju izrazil željo, da bo tudi novi lastnik vodil Ljubljanske mlekarne na način družbeno odgovornega podjetja. Da ne bo gledal ozko le na maksimiziranje dobička, ampak da bo opazoval tudi svoje dobavitelje, ki so od njega odvisni.

Zadružnemu sistemu, ki ni uspel z nakupom tega pomembnega slovenskega podjetja, pa Židan predlaga, naj sredstva iz kupnine koristno uporabi pri ostalih slovenskih mlekarnah, ki so v njegovi lasti, in jih usposobi za konkurenčni boj ne samo v Sloveniji ampak tudi na tujih trgih.

Ker je govedoreja izjemnega pomena za slovensko kmetijstvo, v Mlekodelu pričakujejo, da bodo z novim lastnikom kot dobavitelji mleka našli dogovor, ki bo slovenskim kmetom in zadrugam zagotavljal dolgoročen odkup in predelavo mleka po za kmeta sprejemljivih cenah ter potrošnikom zagotavljal nemoteno oskrbo s kakovostnim mlekom in mlečnimi izdelki.

Dukat je 50,28-odstotni lastniški delež v Ljubljanskih mlekarnah prevzel od Lactalisa, ki je ta delež lani odkupil od NFD Holdinga, Factor banke, KD skladov, KD banke in Save. Vrednost posla ni bila razkrita, mediji so pa so takrat navajali številko nekaj manj kot 20 milijonov evrov. V skupini so razkrili le, da je bila cena za delnico višja kot 6,50 evra, kolikor so pred tem v prevzemni ponudbi za mlekarne ponujali Mlekodel, Deželna banka Slovenije, Zadružna zveza Slovenije ter 33 zadrug.