Grilc: Pred novim lastnikom je pomembna naloga

Pred novim lastnikom je po njegovih besedah zelo pomembna naloga, da še naprej razvija položaj MKZ znotraj slovenske kulturne krajine. Kulturni kapital so slovenski avtorji, slovenske knjige in revije ter knjigarniška mreža in to je edini resnični kapital, ki je sedaj dan v roke založbi Učila International, ki naj ga čuva in neguje. Država ni lastnica Mladinske knjige, zato ni mogla ravnati drugače, kot je ravnala.

Glede na to, da je MKZ kupila druga največja slovenska založba, se lahko po ministrovih besedah nadejamo, da bo prišlo do nekaterih sinergij, ki bodo slovensko založništvo spodbudile. Če bo prišlo do razvoja in do povezave obeh knjigarniških mrež in če se bo povečala njuna kakovost, bo slovenska knjiga dostopnejša.

Vrednost podjetja se ocenjuje na 25,6 milijona evrov

Na današnjo tretjo dražbo za prodajo večinskega paketa delnic MKZ so sicer pristopili trije dražitelji. Vrednost podjetja se ocenjuje na 25,6 milijona evrov.

Abanka je kot agent za prodajo večinskega paketa delnic z namenom optimiziranja kupnine v prodajnem postopku navezala stike z več kot 100 potencialnimi vlagatelji, tako strateškimi kot tudi finančnimi. Prve prodajne aktivnosti so se začele poleti 2012. V prvi polovici leta 2013 sta bila izvedena dva skrbna pregleda, julija lani pa je potekala prva javna dražba in nato septembra še druga. Do konca januarja letos so bili nato izvedeni še trije skrbni pregledi s strani potencialnih vlagateljev. Do izvedbe današnje dražbe so tako s 16 interesenti podpisali pogodbe o zaupnosti, sta še sporočila prodajalca.

Kupili 631.117 delnic MKZ

Založba Učila International je kupila 631.117 delnic MKZ. Današnja dražba je potekala po principu »vse ali nič«, kar pomeni, da so se vrednostni papirji prodajali izključno kot paket v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše pakete delnic.

Abanka Vipa in Nova ljubljanska banka sta postali solastnici Mladinske knjige ob stečaju večinskega lastnika Zvona Dva. Konzorcij bank je založbo neuspešno prodajal več kot leto dni.

Direktor Učil International Srečko Mrvar pa je na vprašanje novinarjev, ali je s ceno zadovoljen, odgovoril, da »mora biti« in dodal, da »je bila kar prava«.

Kaj današnja dražba pomeni za prihodnost slovenske knjige in knjigotrštva, je po Mrvarjevih besedah še preuranjeno govoriti, napovedal pa je, da bodo nadaljevali delo Mladinske knjige, saj »drugega, kot sta založništvo in knjigotrštvo, niti ne znajo«. Pregnal je bojazen, da »stvari ne bi šle naprej«.

Učila international imajo v lasti knjigarne Felix. Založba je znana izdajah žepnih knjig, biografij slovenskih estradnikov, svetovnih prodajnih uspešnic, kot je Petdeset odtenkov sive, in otroških knjig. Za večinski delež Mladinske knjige so se potegovali že pred današnjo dražbo.

Osrednja slovenska založba s skoraj sedemdesetletno tradicijo

Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba s skoraj sedemdesetletno tradicijo izdajanja knjig, učbenikov in revij. V tem času je izdala 100 milijonov knjig. Njen knjižni program sega od leposlovja do zahtevnih priročnikov in enciklopedij. Izdaja tudi izvirne otroške slikanice z ilustracijami slovenskih avtorjev ter izvirno leposlovje za mladino in odrasle.

Njene zbirke, kot so Kondor, Lirika in Nova slovenska knjiga, so še danes uspešne in priljubljene med bralci, izdaja pa tudi revije Cicido, Ciciban, Cicizabavnik, Moj planet, Mali moj planet, Pil, Plus, Gea in Reader's Digest.

Založba Mladinska knjiga po podatkih na spletni strani zaposluje več kot 450 ljudi, pod njeno okrilje sodi tudi Cankarjeva založba. Je del Skupine Mladinska knjiga, ki je prisotna tudi na trgih v Srbiji, BiH, Makedoniji in na Hrvaškem. Celotna skupina ima približno 1200 zaposlenih.

Dan pred dražbo - v Mladinski knjigi se bodo nanjo odzvali tekom dneva - so zaskrbljenost nad prodajo največje založbe izrazili pisatelji. Skrbijo jih usoda slovenske knjige in njenih avtorjev ter nadaljnji obstoj knjigotrške mreže, saj kupca po njegovem mnenju avtorji in njihova dela ne zanimajo, zanimajo jih zgolj nepremičnine in zaslužek. Ogorčeni so tudi nad državo, ki za založbo ni izkazala zanimanja, čeprav gre za javni interes na področju knjige.