Eden izmed štirih neizvršnih direktorjev

V upravnem odboru DUTB bodo štirje neizvršni direktorji. Mavka je na to mesto predlagalo ministrstvo za finance, ki ima pristojnost, da v odbor predlaga tri kandidate za neizvršnega direktorja, so sporočili iz vladnega kabineta za komuniciranje.

Vlada je odločila, da Mavku za opravljanje funkcije neizvršnega direktorja DUTB v skladu s politiko prejemkov DUTB za opravljanje funkcije neizvršnega direktorja pripada mesečno plačilo v višini 2000 evrov bruto, na podlagi posebnih izkušenj in veščin pa mu pripadajo mesečna doplačila za mednarodne izkušnje z delom v finančnih institucijah, in sicer v višini 4000 evrov bruto, so navedli.

Vendar pa so ob tem pojasnili, da se je vlada seznanila tudi s tem, da se Mavko za obdobje opravljanja funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za finance zgoraj navedenim prejemkom, do katerih je upravičen, odpoveduje.

Kdo je Mitja Mavko?

Mavko je leta 2001 diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, leta 2006 je tam magistriral. Od leta 2001 do 2008 je bil zaposlen v kabinetu ministra za finance, kjer je usklajeval mednarodne obveznosti s poudarkom na zadevah EU. Odgovoren je bil za makroekonomske zadeve, vstop v ERM 2 in prevzem evra. Od leta 2008 do 2009 je v sektorju za mednarodne finančne odnose ministrstva za finance koordiniral EU zadeve ter ekonomsko politiko EU s poudarkom na pripravi vsakoletnega programa stabilnosti Slovenije. Julija 2009 je postal vodja tega sektorja. Je namestnik guvernerja za Slovenijo v skupini Svetovne banke, Evropske banke za obnovo in razvoj ter Medameriške razvojne banke.

Neizvršni direktorji DUTB, ki opravljajo funkcijo nadzornega odbora, so Arne Berggren, Lars Nyberg in Carl-Johan Lindgren. Med njimi je bil tudi poslanec SDS Andrej Šircelj, v času imenovanja državni sekretar na ministrstvu za finance, ki pa ga je vlada septembra lani s tega položaja razrešila. Pri njem je ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja DUTB.