Le nekaj dni po tistem, ko je sodišče stavko žerjavistov v Luki Koper v letu 2011 označilo za nezakonito, je predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič »odrezal« šefa svoje pravne službe.

Po informacijah iz več virov je namreč njen dosedanji vodja Marko Blažič od tega tedna na čakanju, uprava Luke Koper pa naj bi mu prepovedala celo vstop v družbo. Da Blažič ne vodi več pravne službe, so nam včeraj potrdili tudi v Luki, a to utemeljili z reorganizacijo poslovnih procesov v družbi. Ta je začela veljati s februarjem. »Posledica te reorganizacije bosta zmanjševanje števila strokovnih služb z devetnajst na enajst ter njihovo združevanje v posamezna področja. Cilj te reorganizacije so optimizacija poslovnih procesov v družbi in zagotovitev učinkovitega in uspešnega preoblikovanja ter posodobitev poslovnih procesov. V tem kontekstu smo med drugim ustanovili tudi oddelek splošnega področja, v katerega sodi tudi pravna podpora. S tem je bila ukinjena organizacijska enota pravne službe, ki jo je vodil gospod Blažič,« so razložili v Luki Koper.

Kot so pojasnili, so Blažiču »skladno s pogodbo ponudili drugo, ustrezno delovno mesto, tako kot vsem vodjem preoblikovanih služb, ki so bili zaposleni na individualnih pogodbah«. Toda po naših informacijah naj bi Blažiču ponudili delovno mesto, za katerega naj bi krepko presegal pogoje, zato naj bi ga tudi zavrnil. Na vprašanje, ali je družba Blažiča poslala na čakanje, nam v Luki Koper včeraj neposredno niso odgovorili. Prav tako ne, ali je njegova razrešitev kakor koli povezana s tožbo Luke Koper proti žerjavistom zaradi nezakonitosti stavke. Kot je znano, je višje delovno in socialno sodišče v Kopru pred dnevi zavrnilo pritožbo sindikata žerjavistov pristaniških dejavnosti (SŽPD) na dobro leto dni staro prvostopenjsko sodbo. S tem je potrdilo, da je bila osem dni trajajoča stavka, s katero so žerjavisti v začetku avgusta 2011 ohromili Luko Koper, nezakonita.

Odločitev sodišča, ki je pravnomočna, brez dvoma pomeni veliko zagato za Mišiča. Ta se namreč lahko za svoj lanski pohod na vrh Luke Koper v veliki meri zahvali prav vodilnim predstavnikom sindikata žerjavistov. Trije njihovi člani nadzornega sveta (Mladen Jovičič, Stojan Čepar in Nebojša Topič) so se skupaj s Sabino Mozetič, predstavnico Mestne občine Koper, ki jo vodi Boris Popovič, za prvo črto Mišičeve obrambe izkazali tudi po njegovem nedavnem incidentu s policisti. Takrat so Koper zasuli pozivi k Mišičevi razrešitvi. A te država kljub temu, da ima po imenovanju Alenke Žnidaršič Kranjc v nadzornem svetu pet od devetih članov, ne more izpeljati. Po aktualnem statutu, ki ga želi državni Sod spremeniti že na marčevski skupščini, mora biti na seji nadzornega sveta, na katerih se odloča o imenovanju ali razrešitvi članov uprave, prisotnih najmanj šest od devetih nadzornikov. Januarsko sejo so še pred glasovanjem o razrešitvi zapustili tako sindikalisti kot Mozetičeva, s čimer so blokirali Mišičev odstrel.

Interesna ljubezen med Mišičem in sindikalisti ni zgolj enosmerna. V začetku leta je tako Mišič Nebojšo Topiča imenoval za vodjo nabave in vzdrževanja. S tem mu je v upravljanje zaupal za okoli dvanajst milijonov evrov poslov. A če je Mišič svoje odločitve do zdaj lahko opravičeval z »javnimi razpisi« in »boji proti lobijem«, prihaja trenutek, ko bo dokončno moral izbrati stran. Na mizi ima sodbo o nezakonitosti stavke, ki je po takratnih ocenah Luki Koper povzročila za 1,3 milijona evrov škode. Vodil jo je eden od njegovih podpornikov iz nadzornega sveta (Jovičič), ki je Mišiča ob imenovanju označil za »najboljšo možnost«, pravne postopke proti sindikatu pa je uspešno vodila oseba, ki je morala »odleteti« s položaja. Mišič je pred dnevi dejal, da se bo o ukrepih odločil, ko bo sodbo preučil. S tem si je bržčas kupil vsaj nekaj časa do skupščine Luke Koper, ki bo 19. marca.