Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič išče opravičila za umik več kot 30 milijonov evrov vrednih odškodninskih tožb, ki jih je družba že pred leti vložil proti bivšim nadzornikom in upravi z Robertom Časarjem na čelu.

Na skupščini, ki je napovedana za 19. marec, bo namreč Gašpar Mišič delničarje uradno seznanil, da namerava s pomočjo »neodvisnih pravnih strokovnjakov« preveriti smiselnost nadaljevanja odškodninskih tožb. Čeprav so delničarji Luke Koper na skupščini pred štirimi leti skoraj soglasno upravi naložili vložitev odškodninskih tožb zaradi oškodovanja družbe, v Luki Koper pa so že plačali sodne takse, bi se Gašpar Mišič zdaj kar na podlagi pravnega mnenja odločil, ali bi tožbe še nadaljeval ali pa jih umaknil. Pri tem se sklicuje na visoke stroške ter nizke možnosti izterjave v primeru dobljene tožbe. Nekdanji člani uprave so namreč svoje nepremičnine v zadnjih letih že zaščitili z zemljiškimi pismi, na njih vpisali dosmrtne služnosti ali jih prepisali na svoje družinske člane.

Umik tožb pa bi gotovo koristil tudi nekaterim Gašpar-Mišičevim podpornikom in posameznikom blizu koprskega župana Borisa Popoviča, ki je vrsto let vodil nadzornike Luke. Popoviča sicer ni med toženimi, saj so nadzorniki Luke Koper o spornem nakupu četrtinskega deleža v slovaški logistični družbi TTI odločali prav v času, ko mu je potekel mandat, in tik preden je bil ponovno imenovan v nadzorni svet. Spomnimo pa, da je Luka Koper odškodninske tožbe vložila tudi zaradi škodljive pogodbe za deponijo s koprskim Grafistom, ki je v lasti Popovičevega prijatelja Anta Guberaca. Prav tako Luka Koper svoje nekdanje člane uprave med drugim toži tudi zaradi poslov z družbama Adriasole in Ecoporto, ki sta v solasti nekaterih Popovičeve stranke Koper je naš.

A z Gašpar-Mišičevimi načrti se ne strinjajo v Kapitalski družbi (Kad). »Volja delničarjev je bila jasno izražena na skupščini Luke Koper leta 2010,« so nam povedali v Kadu, kjer pričakujejo, da bodo v Luki Koper »ravnali v skladu z veljavno sprejetimi skupščinskimi sklepi«. »Točke dnevnega reda bomo preučili in do skupščine sprejeli svojo odločitev,« pa so se konkretnim odgovorom izognili v Slovenski odškodninski družbi.

»Če je skupščina sprejela sklep in zahtevala vložitev odškodninskih tožb, uprava potrebuje soglasje delničarjev tudi za njihov umik. Če delničarji vztrajajo pri tožbah, mora uprava spoštovati odločitev skupščine,« ocenjuje Borut Bratina z mariborske pravne fakultete. »Uprava, ki bi brez soglasja delničarjev umaknila tožbe, bi bila tudi odškodninsko odgovorna, če bi zaradi tega družbi nastala škoda,« opozarja tudi predsednik odvetniške zbornice Roman Završek. Toda o nameravanem začetku izvedbe skrbnega pregleda upravičenosti začetih odškodninskih tožb pa delničarji sploh ne bodo odločali, temveč se bodo s tem zgolj seznanili. S tem se dejansko Gašpar Mišič postavlja nad skupščino, ki je najvišji organ družbe.

Čeprav Gašpar Mišič v gradivu za skupščino navaja, da so Luko Koper odškodninske tožbe zoper nekdanjo upravo in nadzornike doslej stale že 660.000 evrov, eno od tožb pa so na prvi stopnji izgubili, pa tudi umik tožb ne bi bil brez posledic. V tem primeru bi namreč toženi nekdanji člani uprave in nadzorniki od Luke Koper lahko zahtevali plačilo stroškov, ki so jih imeli s tožbami. Nekdanji člani uprave in nadzornega sveta pa bi lahko dobili tudi podlago za vložitev tožb zoper Luko Koper, od katere bi lahko terjali povračilo škode in pokritje izpada prihodkov, ki jim je zaradi teh tožb nastala.