Sodišče o tožbi odloča že pet let. Med razlogi za dolgotrajnost postopka je po besedah odvetnika družbe Mirage Boruta Škerlja - ta razsodbo pričakuje do konca letošnjega leta - tudi počasnost sodnega izvedenca Boruta Gržinića, ki mnenje pripravlja že od marca lani, piše Delo.

Mirage je imel sicer z uničenjem zalog po odpovedi pogodbe za izdelavo potnih listov le za 88.000 evrov neposredne škode. Zahtevek za odškodnino v višini 3,67 milijona evrov pa utemeljujejo s tem, da so odpoved pogodbe dobili "ob neprimernem času". V pogodbi je bilo namreč po pisanju Dela navedeno, da bo družba izdelala najmanj 1,7 milijona potnih listov, izdelali so jih pa le dober milijon.

Ministrstvo za notranje zadeve je leta 2008 pod vodstvom tedanjega ministra Dragutina Mateja odstopilo od pogodbe z Mirageom. To so storili le pol leta pred iztekom odpovednega roka za pogodbo. Ta je začel teči februarja 2005, ko je ministrstvo odpovedalo pogodbo, sklenjeno s konzorcijem Mirage-Cetis, in sicer brez javnega razpisa, ampak le na podlagi naročila zaupne narave. Zatem je ministrstvo objavilo javni razpis, na katerega se je Mirage znova prijavil, a je bil za izdelavo novih biometričnih potnih listov izbran celjski Cetis.