Država je zaradi predčasne prekinitve pogodbe za tiskanje zloglasnih avtomobilskih nalepk odškodninsko odgovorna podjetju Mirage Roberta Rotarja, je v reviziji potrdilo vrhovno sodišče. Hkrati je na veliko zadovoljstvo državnega pravobranilstva občutno znižalo prisojeno odškodnino – z osmih milijonov evrov na le 730.000 evrov.

Medtem ko notranji minister Gregor Virant sodbo slavi kot 7-milijonski prihranek za državni proračun, je pravni zastopnik Miragea nad njeno vsebino začuden. »Sodba je dokaj presenetljiva, z njo se piše pravna zgodovina te države,« je včeraj zatrdil odvetnik Borut Škerlj. Po njegovih besedah je sodišče potrdilo, da je škoda nastala, da je država odgovorna zanjo in da jo mora poravnati. Le pri izračunu odškodnine je upoštevala argumente države, in sicer da je izgubljeni dobiček Miragea 33,8 centa na nalepko, zato je dolžna plačati ta znesek, pomnožen s številom neizdanih nalepk. Škerlj se bo verjetno pritožil na ustavno sodišče.

Čeprav dobljena tožba proti državi pomeni, da bi morali upniki Miragea po dolgih osmih letih pravdanja in propadli prisilni poravnavi končno priti do svojega denarja, je vse prej kot tako. Rotarjev Mirage je namreč svojo terjatev do države prek cesijskih pogodb odstopil Škerlju oziroma njegovi odvetniški pisarni iz Novega mesta in neznanemu podjetju DV East Assist, ki domuje v ameriški davčni oazi Delaware. Kdo je njegov lastnik in s tem upravičenec do 730.000 evrov, za zdaj ostaja neznanka.

»Obstaja nevarnost, da bi kdo onemogočil izterjavo teh sredstev, zato je bila terjatev odstopljena v zavarovanje,« je manever za Dnevnik razložil Škerlj. Zagotavlja, da ta ni bil izpeljan z namenom oškodovanja upnikov Miragea. »Vse je bilo narejeno v smeri, da se poplačajo upniki,« je poudaril. Prav zato se nameravajo obrniti na ustavno sodišče, da bi poplačali vse upnike. Po naših informacijah sta proti Mirageu vložila izvršbo vsaj SKB in SKB Leasing. Banka zahteva pol milijona evrov, njena lizinška hiša pa še okoli 380.000 evrov. Leta 2010 je večmilijonsko izvršbo proti Mirageu vložilo tudi podjetje Optima Leasing v lasti NLB. Gre za Rotarjeve posle na Hrvaškem, ki so pod drobnogledom tamkajšnjih organov pregona in v katerih je pomembno vlogo odigral tudi nekdanji lastnik Dinersa Tomaž F. Lovše.

Izterjava čim višje odškodnine od države je sicer tudi v Rotarjevem interesu. Ta ima namreč težave z davčno upravo, ki mu je zaradi polmilijonskega dolga iz naslova neporavnanih davkov in prispevkov zamrznila vse premoženje. Če bi Mirage poplačal vse svoje dolgove, bi presežek ostal Rotarju. Kljub relativno nizki prisojeni odškodnini primer avtomobilskih nalepk ni edini, zaradi katerega Mirage toži državo. Zaradi predčasne prekinitve pogodbe za izdelavo biometričnih potnih listov naj bi od nje zahteval okoli 3,6 milijona evrov. Sodni postopek je trenutno na prvi stopnji, tako da bi bil lahko končan šele čez dve ali tri leta.