Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) sicer že dlje časa kritizira ministrstvo, češ da to zadržuje sredstva, namenjena potrošnikom. Ob letošnjem svetovnem dnevu potrošnikov je predsednica ZPS Breda Kutin marca tako dejala, da ostajajo sredstva, namenjena varstvu potrošnikov, že tretje leto v proračunu, nato pa so z gospodarskega ministrstva sporočili, da je ZPS lani iz proračuna prejela 160.000 evrov za revijo Vip in 97.940 evrov za EPC.

Razpis za opravljanje javne službe svetovanja potrošnikom v okvirni višini 90.000 evrov je ministrstvo objavilo že lani, ko je vlada za koncesionarja tudi izbrala ZPS. A takratni minister Radovan Žerjav je zaradi postopka pred komisijo za preprečevanje korupcije vse zadeve v zvezi z varstvom potrošnikov ustavil in naročil revizijo preteklega financiranja področja varstva potrošnikov. Ta je odkrila vrsto nepravilnosti, o čemer smo že poročali.

Ministrstvo pa je včeraj razveljavilo tudi razpis za sofinanciranje EPC, ki ga je pod drobnogled na podlagi prijave Zavoda PIP zdaj vzel tudi Evropski urad za boj proti prevaram (OLAF). Zavod PIP je ZPS letos tudi konkuriral na javnem razpisu za sofinanciranje EPC v višini nekaj manj kot 98.000 evrov, a je ministrstvo, kot navedeno, razpis razveljavilo. Ker Slovenija gostiteljice za EPC tako ni izbrala, bodo v Bruslju ostala tudi evropska sredstva za omenjeni projekt, ki jih je doslej prejemala ZPS, po ugotovitvah revizijske službe ministrstva sicer več let na sporen način. ks