V prvih treh mesecih tekočega leta je Merkur ob 44,4 milijona evrov prihodkov zabeležil 1,8 milijona evrov izgube iz poslovanja. Zaradi sezonske dinamike poslovanja v prvih treh mesecih je negativni poslovni izid, in sicer v višini 96.000 evrov, beležil tudi Mersteel, katerega prihodki od prodaje so znašali 9,8 milijona evrov.

Kot je razvidno iz poročila, ki je bilo danes objavljeno na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), Merkur nadaljuje z uresničevanje načrta prestrukturiranja, ki je podlaga leta 2011 potrjene prisilne poravnave. Merkur tako prodaja nepotrebno premoženje in optimizira maloprodajno mrežo v smislu zmanjševanja notranjih prodajnih površin, renovacij oddelkov in pridobivanjem najemnikov.

Konec lanskega leta so sindikati v podjetju pristali tudi na podaljšano znižanje plač v razponu od 0,3 do deset odstotkov do konca februarja 2014, kar je že v prvih treh mesecih letos prineslo za dobrih 140.000 evrov prihranka. Zaposleni pa so za obdobje od januarja do marca pristali tudi na dodatno znižanje povračila stroškov prevoza na delo s 85 na 70 odstotkov. Poleg tega se je zaradi nadaljnje racionalizacije število zaposlenih znižalo še za 26.

Načrt finančnega prestrukturiranja je predvideval, da bi Merkur za zagotavljanje likvidnosti prejel 63 milijonov evrov, vendar je do sedaj dobil le 42 milijonov. "Zaradi stanja in usmeritev bančnega sistema pa se težko nadejamo, da bomo še pravočasno oziroma sploh pridobili vsa načrtovana likvidna sredstva, ki so potrebna za zagotavljanje pozitivnega denarnega toka," ugotavljajo v upravi Merkurja.

Likvidnost dosegla kritično točko

Zaradi izpada posojila je likvidnost dosegla kritično točko, normalno poslovanje pa je močno oteženo. Brez zagotovitve likvidnosti ne bo mogoče uresničiti poslovnega načrta, opozarja vodstvo družbe. Zato je uprava februarja začela pogajanja z bankami za 16-milijonsko posojilo, ki pa še niso zaključena.

Prav tako je uprava začela pogovore z bankami in lizing družbami, ki so v postopku prisilne poravnave postale največje lastnice Merkurja, glede možnosti vstopa strateškega partnerja. V podjetju so namreč prepričani, da je dokončanje finančne sanacije in nadaljnje uspešno poslovanje segmenta DIY oziroma Naredi sam ter blagovne znamke Merkur, za zdravi del Merkurja potrebno poiskati investitorja. Postopek je zaenkrat v začetni fazi, pri iskanju strateškega partnerja pa pomaga finančni svetovalec Roland Berger.

Medtem se je za neuspešnega zaenkrat izkazalo iskanje kupca za Merkurjevo metalurško divizijo Mersteel, saj banke upnice niso pristale na ponudbo investicijskega sklada in so predlagale, da same vstopijo v lastništvo ter podjetje pripeljejo do višje vrednosti. Trenutno potekajo razgovori za delno pretvorbo terjatev v kapital in za zagotovitev dodatne likvidnosti. Brez teh dveh ukrepov podjetje ne bi moglo junija poplačati prvega obroka iz prisilne poravnave v višini 6,5 milijona evrov.