Skupina Trimo je včeraj tudi uradno končala v večinski lasti njenih bank upnic, ki so v kapital trebanjske družbe pretvorile za štiri milijone evrov posojil. S tem so banke Trimu zagotovile kapital za odpravo insolventnosti. Rok za to se je iztekel včeraj, Trimo pa bi brez dodatnega kapitala končal bodisi v prisilni poravnavi bodisi v stečaju.

Z vplačilom dokapitalizacijskih delnic so banke prevzele popoln lastniški nadzor nad družbo, v naslednji fazi pa je pričakovati, da bodo zamenjale tudi nadzorni svet in upravo, ki jo že vrsto let vodi Tatjana Fink. Bankirji so se že dogovorili tudi za dolgoročno reprogramiranje posojil, vendar pa naj bi dogovor po nekaterih informacijah podpisali šele po prevzemu upravljanja družbe. Tudi po zaslugi uprave in nadzornikov je namreč reševanje Trima trajalo več kot leto dni. Spomnimo namreč, da se je uprava sprva na vse pretege borila pred razlastitvijo in ni želela niti slišati o možnosti dokapitalizacije. Čeprav so bankirji napovedali, da bodo po prevzemu lastništva začeli s postopki za prodajo Trima strateškemu partnerju, so to nalogo kasneje v svoje roke vzeli kar nadzorniki pod vodstvom Bogdana Topiča. A načrti, da bi Trimo prodali skupini Kingspan, se jim niso izšli, saj so bankirji ponudbo irske skupine zavrnili. V Kingspanu namreč sploh niso želeli dokapitalizirati Trima, temveč bi za okoli 40 milijonov zgolj odkupili njegovo premoženje, Trimo pa bi nato kot prazna družba končal v stečaju.

Po vpisu dokapitalizacijskih delnic bo imel Trimo Investment, po katerem so vodilni kadri pred sedmimi leti izvedli menedžerski prevzem, še vedno v lasti okoli pet odstotkov delnic Trima. Toda tudi nekdanjega večinskega lastnika Trima bodo že v kratkem prevzele NLB, Probanka in sam Trimo, ki bodo v njen kapital skupno pretvorile za kar 13,2 milijona evrov terjatev. Dokapitalizacijo s pretvorbo terjatev v kapital so včeraj že potrdili tudi delničarji Trima Investment, rok za vplačilo delnic pa se izteče sredi februarja prihodnje leto.

Banke bodo imele tako pod svojim neposrednim in posrednim nadzorom kar okoli 96 odstotkov Trima, medtem ko bo Finkova obdržala le še 0,2 odstotka lastništva. Ob dvanajstodstotnem deležu Trima Investment je imela v lasti tudi slab odstotek Trima, ki pa je sodeč po višini dokapitalizacijske cene delnice vreden le še slabih 10.000 evrov.