Dokumentacija razkriva 120 tisoč slamnatih podjetij, bančnih računov in sumljivih transakcij iz več kot 170 držav, poleg tega pa je razkritih tudi 140 tisoč oseb, osumljenih shranjevanja denarja v davčnih oazah. Na seznamu se nahajajo politiki, estradniki, prekupčevalci z orožjem, oligarhi in finančniki.

»Preiskava je odgrnila tančico pred sistemom davčnih oaz in omogoča transparenten vpogled v njihovo tajno življenje in življenje posameznikov ter podjetij, ki se jih poslužujejo,« je povedal Gerard Ryle, direktor mednarodnega združenja raziskovalnih novinarjev (ICIJ). ICIJ je tudi vodil 15 mesecev trajajočo preiskavo 86 novinarjev iz 46 držav. »Že prej smo vedeli, kako skrivnostna in nedostopna je industrija davčnih oaz, presenetila pa nas je njena obsežnost.«

Skritih med 21 in 32 bilijonov dolarjev

Razprava o razkrivanju oseb, ki so premoženje skrivale v davčnih oazah, je v zadnjih letih že potekala v Nemčiji, ki je kupovala CD-je s podatki davčnih ubežnikov, pod pritiskom pa se je znašla tudi Švica zaradi ugodnih pogojev za skrivanje premoženja. Podobna razprava se je odprla tudi v sklopu dogovorov za finančno pomoč Cipru. Nekateri politiki, preiskovalci in aktivisti se že nekaj časa borijo proti tajnim in pogosto nezakonitim omrežjem, ena od preiskav iz leta 2012 pa je ocenila, da bi se v davčnih oazah lahko skrivalo med 21 in 32 bilijonov dolarjev. Poročanje ICIJ bi lahko prispevalo dodaten zagon za odpravo sistema.

Podatki se nanašajo na dejavnosti zadnjih 30 let. V preteklosti so za anonimnost davčnih ubežnikov skrbeli dobro plačani računovodje, posredniki in drugi. Med ponudniki storitev so bile pogosto tudi največje svetovne banke, kot so UBS, Clariden in Deutsche Bank.

Goljufije so škandalozne in grožnje poštenemu obdavčenju

Süddeutsche Zeitung navaja besede nekega poznavalca, da gre za "doslej največji udarec veliki črni luknji v svetovnem gospodarstvu".

Evropski komisar za davke Algirdas Šemeta je dejal, da se zaradi davčnih utaj in izogibanja plačila davkom vsako leto v EU izgubi približno 1000 milijard evrov. "Ne le, da je to škandalozna izguba prepotrebnih prihodkov, je tudi grožnja za pošteno obdavčevanje."

Evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD) je prepričana, da je treba nemudoma ukrepati. »Zadnja dogajanja ob razkritju obsega off-shore računov na eni strani in posledic ciprske krize na drugi jasno kažejo na čezmejno naravo davčnih goljufij,« je zapisala v sporočilu za javnost ter EU pozvala k odločnemu, usklajenemu in sočasnemu ukrepanju tako na evropski kot tudi na mednarodni in nacionalni ravni.