Telekom Slovenije bo letos svojim delničarjem izplačal za kar 78 milijonov evrov dividend, dvakrat več od predvidenih. Na včerajšnji skupščini sta bila izvoljena tudi nova nadzornika, dr. Marko Hočevar in Matej Golob Matzele. Na njej je ob odsotnosti večinskega glasu države še enkrat prevladal blok, ki ga tvorijo Modra zavarovalnica pod vodstvom Boruta Jamnika, skladi KD in družbe Darija Južne.

Na skupščini, ki je bila zaradi nesklepčnosti prestavljena za eno uro, nato pa je minila v znamenju nedelovanja glasovalnih naprav, so se kresali interesi le pri imenovanju novih članov nadzornega sveta. Ta bi nadomestila februarja letos odstopljena člana SDS. Če je Marko Hočevar, profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, prejel skorajda soglasno podporo, se je pri drugem kandidatu (prvotno je bil predlagan Jože Palčnik) pričakovano zapletlo. Že tik pred začetkom skupščine je bilo namreč slišati, da poskuša država prek društva MDS pod vodstvom Rajka Stankovića v nadzorni svet spraviti nekdanjega direktorja Slovenskih železnic Gorana Brankovića. Do glasovanja o nasprotnem predlogu ni prišlo, saj je bil pred tem na pobudo prej omenjenega bloka imenovan Matej Golob Matzele, nekdanji direktor podjetja PDP. Proti njemu so glasovali delničarji s 84.000 delnicami.

Pomembnejše za več kot 11.500 delničarjev Telekoma je bilo odločanje o uporabi bilančnega dobička. Čeprav je državni zbor 20. junija sprejel novelo zakona o prevzemih, ki bi državi v Telekomu vrnila glasovalne pravice, ta do konca minulega tedna ni bila objavljena v uradnem listu. Da ni smela glasovati, se je vendarle izkazalo koristno za državo, ki načrtuje odprodati delež v Telekomu in bi bila morebiti deležna očitkov o izčrpavanju družbe. Tako so mali delničarji sami izglasovali izplačilo višjih dividend, kar 8,3 (namesto 1,46) evra bruto na delnico. Ob tem je treba upoštevati še vmesno dividendo v višini 3,7 evra. Država bo tako neposredno v proračun dobila skupno 49 milijonov evrov. Visoke dividende bodo razveselile tudi nekdanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, ki si letos iz naslova delnic Telekoma obeta skupno 7800 evrov bruto dividend.

Manj zadovoljen nad izglasovanimi dividendami je bil predsednik uprave Telekoma Rudi Skobe, saj bodo morali spreminjati strategijo, v prvi vrsti pa bodo premislili o prestavitvi naložb, predvidenih za prvo polletje 2014. Nič kaj spodbudnih besed ni imel niti glede podelitve pooblastila za nakup lastnih delnic. »Delovali bomo v interesu družbe. Vprašanje je, ali je ta tudi nakup lastnih delnic,« je povedal Skobe in na hladno postavil tudi katerega od večjih delničarjev, ki si je morda obetal hitro prodajo delnic.