Na to, kakšna bo usoda Aha Mure, bo treba počakati do sredine maja. Takrat bo murskosoboško sodišče predvidoma odločilo, ali bo Aha Mura niti dve leti trajajočo življenjsko pot končala v stečaju. Zaradi neplačanih davkov in prispevkov v višini okoli štiri milijone evrov je namreč predlog za stečaj Aha Mure februarja letos vložil Durs.

Včerajšnji narok za odločanje o stečaju je bil preložen, ker je lastnica Aha Mure odvetnica Mojca Lukančič na sodišču zagotovila, da bo nemška družba Peacock v prihodnjih nekaj dneh zagotovila sredstva za poplačilo dolgov Dursu in bankam v skupni višini več kot 10 milijonov evrov. Lukančičeva je sodišču predložila tudi pismo o nameri za dokapitalizacijo Aha Mure. Ker naj bi ga prejela šele minulo sredo, ga do včerajšnje obravnave ni mogla prevesti in mora to storiti v treh delovnih dneh. Naj ob tem opozorimo, da pismo o nameri še ne pomeni niti najmanjše obveze, da bo do nujno potrebne dokapitalizacije tudi prišlo. Lukančičeva je sodišču včeraj še predlagala, da bi po 15. maju razpisali nov narok, s čimer pa se državna pravobranilka ni strinjala. Namesto tega je bilo dogovorjeno, da se narok prekine in nadaljuje 16. maja.

Vprašanje, ki si ga v zadnjih nekaj mesecih zastavlja marsikdo, še posebno pa skoraj 1300 delavcev Mure, pa je, ali bo Lukančičevi in njenemu življenjskemu sopotniku Nigelu Petru Buxtonu uspelo najti investitorja, ki bo pripravljen reševati njun prezadolženi imperij. Poleg Aha Mure Lukančičeva in Buxton prek krovnega podjetja Aha Skupina obvladujeta še Aha Emmi, Aha Ems, Aha Plastik, Memo AB in Paron. Po zadnjih javno dostopnih podatkih so konsolidirane finančne obveznosti družbe konec leta 2012 znašale več kot 60 milijonov evrov.

Raznih napovedi o vstopu strateškega partnerja v Aha Muro, ki zaposluje še okoli 1300 delavcev, je bilo v zadnjih mesecih kar nekaj. Pred dnevi je Lukančičeva pojasnila, da se s finančnim skladom Peacock, katerega lastnik je Cormoran GR1, dogovarjajo o finančnem prestrukturiranju Aha Mure. S spletne strani Cormorana GR1 je razvidno, da se to berlinsko podjetje ukvarja z ustanavljanjem podjetij. Lukančičeva je pred dnevi zanikala, da bi bil finančni sklad UnionTrust lastnik Peacocka, ki ga po naših informacijah nadzoruje kar partner Lukančičeve Buxton. Po naših informacijah je konec lanskega leta predstavnikom ministrstev za finance, za gospodarstvo in delo kot možnega investitorja omenjala Union Trust in Wasserstein Group. Takrat je bilo napovedano, da bodo tuji investitorji v celotno Aha Skupino vložili do 50 milijonov evrov.

Na sestanku konec lanskega leta je bilo sicer tudi dogovorjeno, da bo Aha Mura davčne dolgove v višini štirih milijonov evrov poravnala do konca marca, predstavnik Dursa pa je zagotovil, da do takrat družbi ne bodo blokirali transakcijskih računov. Pogoj za to je bil, da se Aha Mura z bankami do konca januarja dogovori o reprogramiranju posojil. Ker se to ni zgodilo, je Durs, kot že rečeno, vložil predlog za stečaj Aha Mure. Lukančičeva je bila za komentar nedosegljiva.