Objavljamo nove podatke, ki nakazujejo, da je bil predsednik uprave Fotone Matjaž Lukač v postopku prodaje slovenskega proizvajalca laserjev odkrito naklonjen ameriškemu kupcu, s katerim je tudi sam poslovno povezan.

Novi lastnik Fotone – konzorcij finančnega sklada Gores Group in podjetja Technology4Medicine (T4M) – je tako upravljavske vzvode v družbi očitno vlekel, še preden je državni družbi PDP v začetku marca nakazal kupnino za večinski paket delnic. Slab mesec dni prej, v začetku februarja, je namreč Lukač s sodelavci iz Fotone odpotoval v Kalifornijo. Tam se je sestal s predstavniki prevzemnika, govorili pa so o poslovanju Fotone, natančneje o načrtih za povečanje prodaje v Severni Ameriki in drugod po svetu. V času sestanka Američani še niso imeli v lasti delnic Fotone. Dobrih deset odstotkov teh so pridobili šele sredi februarja, ko so jih kupili od Iskre. V žepu so imeli »le« zavezujočo pogodbo s PDP o nakupu večine delnic, ki pa so bile na novega lastnika uradno preknjižene šele marca.

Lukač tudi v lastniku Fotone s Kajmanskih otokov

Gre za prakso, na moč podobni donedavnemu poslovnemu odnosu med Ringom in Heliosom. Avstrijci so tako že več mesecev pred nedavnim nakazilom kupnine dejansko upravljali domžalskega premaznika, ki je šel takrat še bodočemu lastniku na roko z več poslovnimi odločitvami. Zaradi tega jih je pod drobnogled vzela tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Če je Ringu nekakšen »predprevzem« Heliosa omogočil njegov, zdaj že nekdanji predsednik uprave Uroš Slavinec, ki naj bi bil v prevzemni tekmi bolj naklonjen Avstrijcem, pa so Lukačeve vezi z Američani še precej bolj trdne.

Že v soboto smo tako v Dnevniku razkrili, da je Lukač po podatkih iz prevzemnega prospekta za Fotono, ki so ga Američani objavili prejšnji teden, član upravnega odbora podjetja Fotona Holdings iz ameriške davčne oaze Delaware. Tega so Američani – naključno ali ne – ustanovili sredi februarja, ko se je v ZDA mudil tudi Lukač. Naključno ali ne, so ga Američani ustanovili februarja, torej isti mesec, ko je Lukač obiskal ZDA. To podjetje je edini lastnik istoimenskega podjetja s Kajmanskih otokov, prek katerega Američani obvladujejo Fotono. Tudi v upravnem odboru podjetja s Kajmanskih otokov je mogoče najti Lukača. Ta ima tako položaj kar v dveh podjetjih iz lastniške verige, ki vodi iz Fotone. Obe sta registrirani kot holdinga. To pomeni, da sta bili ustanovljeni zgolj za upravljanje naložbe v Fotoni. Kar je še pomembneje: Lukaču bo članstvo v obeh upravnih odborih poleg dodatnih prejemkov omogočilo tudi odločanje o nadaljnjem razporejanju dobička, ki ga bo Fotona ustvarila pod njegovim vodstvom.

Četudi Lukačevo povezanost s podjetjema iz davčnih oaz razkriva prevzemni prospekt, ki ga je potrdila tudi ATVP, podatki v njem pa morajo po zakonodaji odražati resnično stanje, je prvi mož Fotone včeraj zatrdil, da v obeh podjetjih nima nobene besede. V upravni odbor podjetja iz Delawara je bil – tako Lukač – »nominiran, ne da bi bil obveščen ali k temu dal soglasje«. Hkrati ni napovedal, da bo iz tega organa odstopil.

Komu so Američani »podarili« 15 odstotkov Fotone?

Tudi član upravnega odbora Fotone Holdings, v katerem sedijo le predstavniki Gores Group in T4M s Kajmanskih otokov, bo Lukač, kot je pojasnil, postal šele po končanem prevzemu, kar da je skladno z ameriško prakso. A poudariti velja, da se ta v prvi vrsti nanaša na primere, ko prevzemnik v lastnem upravnem odboru ponudi sedež donedavnemu lastniku prevzetega podjetja, ne pa njegovemu direktorju. Lukačeve navedbe so včeraj prek odvetnikov iz Slovenije potrdili tudi v Gores Group, kjer so napovedali, da bodo prevzemni prospekt »popravili v primernem roku«.

Tudi v njihovem sporočilu za javnost pa ni mogoče najti odgovorov na dve ključni vprašanji v zadevi Fotona. Prvo je povezano s sodelovanjem med Fotono in T4M. To podjetje je namreč leta 2011 postalo prodajni distributer dentalnih izdelkov Fotone na ameriškem trgu. Istega leta je PDP objavila prvo povabilo zainteresiranim vlagateljem za nakup Fotone, v igro za nakup pa se je vključil tudi T4M, ki je pred dnevi prešel v last Fotone Holdinga iz Delawarea. Drugo vprašanje je, kdo je lastnik dobrih 15 odstotkov podjetja iz te ameriške davčne oaze, prek katerega Gores Group in T4M obvladujeta Fotono. Tega podatka v prevzemnem prospektu ni mogoče zaslediti. V Gores Group, ki obvladuje 68 odstotkov Fotone Holdings (lastnik 16,4-odstotnega deleža je direktor T4M Jeffrey Jones), so včeraj zanikali, da bi bil to Lukač, sicer edini neameriški član upravnega odbora podjetja. Zakaj so v Gores Group, edinem financerju prevzema, 15-odstotni posredni delež v Fotoni, za katero so oziroma bodo plačali 18 milijonov evrov, sploh prepustili drugemu solastniku, tako ostaja skrivnost.