Program TEN-T sodi med najpomembnejša orodja politike EU za transportno panogo, na zadnjem letnem razpisu programa za leto 2012 pa je Luka Koper v sklopu sodelovanja v Združenju severno-jadranskih pristanišč NAPA prijavila dva projekta, so pred dnevi sporočili iz Luke.

S pristaniščem Benetke so prijavili projekt NAPADRAG, ki vključuje poglabljanje prvega bazena do globine 15 metrov za sprejem večjih ladij in odlaganje izkopanega materiala v neposredno zaledje pristanišča. Sofinanciranje EU za infrastrukturne posege znaša deset odstotkov vrednosti projekta, Luki pa so tako odobrili približno 750.000 evrov. Kot poudarjajo, je projekt še posebej pomemben, saj so prvič do zdaj pridobili evropska sredstva za izvajanje konkretne infrastrukturne investicije.

S pristaniščem Trst je Luka prijavila projekt NAPAPROG, ki vključuje izdelavo projektne dokumentacije za podaljšanje prvega pomola in povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala v koprskem pristanišču. Sofinanciranje za tovrstne študije znaša polovico vrednosti projekta, zato si obetajo približno 260.000 evrov evropskih sredstev.

Pri tretjem odobrenem projektu pa je gre za nadaljevanje uspešno zaključenega projekta MOS4MOS. Projekt, imenovan B2MOS, predvideva nadgradnjo informacijskih povezav v podporo logističnim in varnostnim procesom pri vzpostavljanju vzdržnih transportnih rešitev. Na razpis sta se kot slovenska partnerja prijavila Luka Koper in Intereuropa, projektni vodja je španski partner iz pristanišča Valencia, v njem pa sodeluje več zasebnih in javnih partnerjev tudi iz drugih držav članic. Ob 50-odstotnem sofinanciranju iz sklada TEN-T si Luka Koper iz tega naslova obeta približno 190.000 evrov.

Ob tem je predsednik uprave Luke Bojan Brank poudaril, da je družba v finančni perspektivi 2007-2013 zelo aktivna pri evropskih projektih, s tem pa si je nabrala tudi veliko izkušenj in kredibilnosti tako pri partnerjih, s katerimi so sodelovali, kot pri evropskih institucijah. V zadnjih letih je Luka Koper uspela počrpati kar 1,83 milijona evrov, so Brankove besede še povzeli v Luki Koper.