Nadzorniki Luke Koper naj bi na današnji seji ponovno odločali o likvidaciji podjetja Adriafin, prek katerega so lastniki 50-odstotnega deleža v Vinakoper. Drugo polovico ima Istrabenz, ki zaradi finančnih težav prodaja pravzaprav vse. Če ukinejo Adriafin, lahko Luka Koper in Istrabenz neposredno prodajata svoj delež, kar bi olajšalo pogajanja s potencialnimi kupci. Zakaj bi Luka Koper prodala koprskega vinarja, za katerega so še pred meseci trdili, da ostaja njihova strateška naložba, uradno ni znano, saj v Luki Koper pojasnil na to temo za zdaj ne dajejo. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi Vinakoper po zelo ugodni ceni prodali Marku Vilfanu, svetovalcu ženevske skupine Orah za Slovenijo, ki se že nekaj časa zanima za Vinakoper.

»Ne vem, ali bomo to točko res obravnavali, enkrat smo jo že umaknili z dnevnega reda,« je za Dnevnik povedal prvi nadzornik Luke Koper Janez Požar. Potrdil pa je naše informacije, da se je z Vilfanom že sestal zaradi morebitne prodaje. »Njega ta nakup res zanima, ampak sem mu jasno povedal, da bi v primeru prodaje vsekakor objavili zbiranje ponudb in da se z njim o neposredni prodaji ne morem dogovarjati,« je dejal Požar in dodal, da je Vinakoper v lanskem letu posloval z izgubo, da se boji, da bo odslej še slabše in da bi bilo mogoče vredno razmisliti o prodaji zdaj, ko je podjetje še nekaj vredno.

Z njim pa se ne strinja nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Vinakoper. »Kolektiv podjetja Vinakoper se uspešno odziva na težke gospodarske razmere, saj posledice šibkejše kupne moči potrošnikov uspešno nevtralizira z intenzivno racionalizacijo stroškovnega dela poslovanja in novimi strateškimi usmeritvami,« pravi Veselko. Ne strinja se z oceno, da je koprski vinar v krizi, saj se rezultati poslovanja izboljšujejo. »Zato tudi menim, da kakršna koli prodaja ni smotrna,« je jasen Veselko. Po nekaterih ocenah naj bi bil Vinakoper vreden več deset milijonov evrov, slišati pa je, da naj bi ga Luka Koper in Istrabenz skupaj prodala za okoli štiri milijone evrov. »Samo klet in oprema sta vredni nekaj milijonov, potem pa so tu še vinogradi. Res je sicer, da nismo lastniki zemljišč, na katerih so vinogradi, saj imamo večino v zakupu od sklada kmetijskih zemljišč. Imamo pa sklenjeno pogodbo o medsebojnih obveznostih, kar pomeni, da mi vinogradov in koncesije ne moremo prodati brez soglasja sklada kmetijskih zemljišč, oni pa zemlje ne morejo kar tako oddati morebitnim drugim interesentom,« pravi predsednik uprave Vinakoper Nevijo Pucer. Priznava, da se je podjetje v lanskem letu znašlo v težavah, saj je kupna moč upadla, prizadeli pa sta jih tudi pozeba in suša.

»Leto smo končali s 159.000 evri izgube, kar je sicer manj, kot smo pričakovali. Ocenjujem, da bi v letu 2013 ponovno lahko poslovali pozitivno, saj smo razširili svoje prodajne kanale in bomo svoja vina sedaj ponujali tudi v Rusijo, na Kitajsko in v ZDA. Prva pošiljka gre tja že marca,« pravi Pucer. »Do zdaj smo bili z lastniki zadovoljni, ker so nam omogočali razvoj. To bi si želeli tudi od morebitnega novega lastnika,« pravi Pucer.