Na letališču v Frankfurtu, Lufthansinem vozlišču, so terminali danes večinoma prazni, saj so bili potniki na to dobro pripravljeni, je za dpa povedal predstavnik sindikata Verdi, ki je organiziral stavko, Gerold Schaub. Mirno je tudi na letališčih Köln/Bonn, Düsseldorf, Leipzig/Halle in Stuttgart, so povedali predstavniki letališč.

Le 32 od predvidenih 1720 letov

Na večini letališč v Nemčiji se je zjutraj začela celodnevna opozorila stavka zaposlenih pri Lufthansi, zaradi katere bo družba danes izvedla le 32 od skupno 1720 predvidenih letov. Odpovedanih je bilo največ letov v Nemčiji in po Evropi. Družba je za potnike na notranjih letih zagotovila brezplačen prevoz z vlaki, mogoče je bilo tudi spremeniti rezervacije letalskih vozovnic.

Stavka vpliva tudi na promet slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways. V družbi so danes povedali, da dodatnih sprememb, razen tistih, ki so jih napovedali v nedeljo, ni.

Adria je oz. bo tako danes opravila le dva leta med Ljubljano in Frankfurtom. Odpovedala je ostala dva leta v Frankfurt ter lete na relacijah Ljubljana-München, Priština-Frankfurt in Priština-München. Potnike, ki imajo vozovnice za pot v München ali nadaljujejo pot iz Münchna, pri Adrii pozivajo, naj se obrnejo na njihov klicni center.

Opozorilo potnikom, ki iz Frankfurta potujejo v Ljubljano

Sicer pa velja posebno opozorilo potnikom, ki potujejo iz Frankfurta v Ljubljano. Ti se lahko na let prijavijo le prek spleta ali na samopostrežnih avtomatih, potovali pa bodo lahko potovali samo tisti z ročno prtljago, saj zaradi stavke prtljage ne bo moč oddati. Zaradi stavke lahko prihaja tudi do zamud ostalih letov, opozarja Adria.

Sindikat Verdi zahteva 5,2-odstotno povečanje plač v letu dni ter garancije za delovna mesta okoli 33.000 zaposlenih. Lufthansa na drugi strani ponuja povišanje plač za določene skupine zaposlenih za več kot tri odstotke v 29 mesecih, garancije za zaposlene pa letalska družba pogojuje z daljšim delovnim časom in preložitvijo napredovanj.