Tomaž F. Lovše, ki mu tožilstvo očita pridobitev najmanj devet milijonov evrov premoženjske koristi na škodo trgovcev in ga bo skušalo za več let poslati za zapahe, tudi uradno ni več lastnik družbe Diners Club SLO. Zanjo je po naših podatkih prejel kupnino v simbolični višini en evro.

Da bo zaradi sporazuma z ameriško družbo Diners Club International, na podlagi katerega so vsi Lovšetovi dolgovi poplačani, izgubil Diners in z njim okoli pet milijonov evrov kapitala, je Lovše napovedal že v začetku tedna. Verjetno tudi v luči morebitne obtožnice zaradi oškodovanja upnikov Dinersa je iz pripora sporočil, da so vsi upniki – banke in prodajna mesta – praktično že poplačani. Kot je znano, je Lovšetove dolgove do trgovcev zaradi ugleda blagovne znamke prevzel ameriški franšizodajalec s pomočjo bank. Franšizo je zaupal avstrijski Erste Bank, ki je po trimesečnem mrku znova vzpostavila delovanje kartic.

Novi lastnik zdaj že bivšega imetnika franšize Diners je Michael Knaus, direktor ljubljanskega davčnosvetovalnega podjetja TPA Horwath. Ker Lovše te dni preživlja v priporu na Povšetovi, naj bi prodajno pogodbo v njegovem imenu podpisal Iztok Svetin, ki je bil letos od maja do septembra direktor Dinersa. Kaj namerava Knaus storiti z družbo, ni znano, saj včeraj na naša vprašanja ni hotel odgovarjati. Po njegovi dosedanji poslovni poti in dejstvu, da so oziroma bodo Lovšetove obveznosti do Dinersa v celoti poplačane, pa je edina logična pot – postopek likvidacije.

Čeprav se Knausova pisarna ukvarja predvsem z računovodstvom ter davčnim in pravnim svetovanjem, je sam v bližnji preteklosti že opravljal vlogo likvidacijskega upravitelja. Tako je vodil likvidacijo tovarne orodij Weba iz Maribora, ki je pred leti še pod zreškim Uniorjem dosegala več kot sedem milijonov evrov prometa. Kljub temu je likvidacijski postopek po dobrih dveh letih propadel, saj je Knaus lani ugotovil, da ima Weba negativni kapital. Zmanjkalo je nekaj deset tisoč evrov.

Knaus ima trenutno pod seboj za več kot sto milijonov evrov premoženja, saj že nekaj let opravlja funkcijo enega od direktorjev v podjetjih L. J. Investicije, K. O. Investicije, C. E. Investicije in M. B. Investicije. Vsa našteta podjetja se ukvarjajo z oddajanjem nepremičnin, pri čemer ni znano, kaj vse je v njihovi lasti. Po dostopnih informacijah pa ima podjetje M. B. Investicije med drugim v lasti trgovski center OBI v Murski Soboti. Kupila ga je od podjetja Igem velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika in ga zastavila pri avstrijski Landes-Hypothekenbank Steiermark. Kdo stoji za podjetji, iz dostopnih virov podatkov ni mogoče ugotoviti, saj so uradno v lasti podjetja Central European Prague Investment iz Luksemburga.