Kolektor Stojana Petriča je vendarle posredoval ustrezno ponudbo za nakup Cimosove hčerinske družbe Litostroj Power. Kljub vsemu se Petričevo taktiziranje tokrat ni izšlo. Njegove ponudbe namreč Cimos ni sprejel.

Četudi bi Kolektor tokrat le odštel dobrih 23 milijonov evrov za nakup družbe Litostroj Power, kar je več, kot je ponudil češki Energo-pro, Cimos pogodbe z idrijsko družbo pred 16. majem ne bi mogel podpisati. Do takrat velja že podpisana pogodba med Cimosom in Energo-projem o nakupu Litostroja Power. Če bi po tem datumu vendarle sklenili pogodbo s Kolektorjem, za kar ne obstaja nikakršno jamstvo, pa bi za preživetje Litostroja Power lahko zmanjkalo časa. Družba namreč nujno potrebuje svež kapital za nadaljevanje obstoječih poslov. Ob tem omenimo, da ima zadosti naročil in da so pred njo perspektivni časi. Za Litostroj Power največjo težavo predstavlja dejstvo, da za konkuriranje na javnih razpisih zaradi finančnih težav svojega lastnika ne more pridobivati svežih bančnih garancij.

Eden od pogojev za uspešen zaključek prodajnega postopka Litostroja Power, v svetu cenjenega proizvajalca turbin za hidroelektrarne, je bil, da SID banka umakne hipoteke s premoženja Litostroja Power. Rok za to se je iztekel včeraj. Potem ko so uprava Cimosa z Jerkom Bartoličem na čelu in predstavniki Energo-proja na zahtevo SID banke podpisali protikorupcijske klavzule, so po neuradnih informacijah v SID banki v četrtek in včeraj usklajevali vse podrobnosti za umik zastavnih pravic s premoženja Litostroja Power. Ta je bil sicer porok pri najemu posojil Cimosa v višini okoli 60 milijonov evrov.

Čeprav Cimos nemudoma potrebuje likvidnostna sredstva od prodaje hčerinske družbe, jih bo prejel šele, ko bodo banke sklenile krovni dogovor o finančnem prestrukturiranju družbe. Do takrat bo kupnina ostala na posebnem računu. Na podlagi krovnega dogovora bodo banke Cimosu reprogramirale posojila. Za odpravo insolventnosti in uspešno sanacijo pa bodo morale v kapital Cimosa spremeniti najmanj 112 milijonov od približno 350 milijonov evrov posojil. O dokapitalizaciji s stvarnim vložkom bodo lastniki odločali na sredini skupščini. Po nekaterih ocenah bi banke lahko v kapital Cimosa pretvorile več kot 150 milijonov evrov.

Dokapitalizacija Cimosa bo odpravila njegovo insolventnost. Še vedno pa bo družba potrebovala likvidna sredstva. Poleg kupnine od Litostroja Power bo ta sredstva med drugim skušala dobiti v okviru dogovora z bankami o odkupu terjatev (faktoring) in s financiranjem nekaterih investicij na lizing.