Za Lea Oblaka, lastnika radijske mreže Infonet, največje v Sloveniji, se naposled zaključuje zgodba o propadlem projektu televizije Info TV. Potem ko mu je glavni financer projekta, družba Triglav Naložbe, zagrozil z izvršbo in od njega zahteval 336.000 evrov, naj bi prišlo do dogovora, po katerem naj bi mu Oblak plačal malo nižji znesek.

Oblak je potrdil, da je njegova osrednja družba Infonet Media od Triglava Naložb odkupila 3,9-milijonsko terjatev, ki jo je ta imel do podjetja Informativna TV Produkcija v stečaju. Po njem sta se Oblak in Triglav Naložbe leta 2007 podala v skupni projekt Info TV. Spomnimo, smelo zastavljeni projekt nikoli ni zares zaživel, Oblak pa je decembra 2009 svoj delež v Info TV za milijon evrov prodal dolgoletnemu novinarju Vladimirju Vodušku. Ko je šla Informativna TV Produkcija v stečaj, je Triglav Naložbe od Oblaka zahteval vračilo dela kupnine, ki jo je ta prejel od Voduška in jo nakazal naprej svojim radiem.

Koliko je moral plačati Triglavu Naložbam, ni znano. »V skladu z dogovorom so ti podatki poslovna skrivnost,« je pojasnil Oblak. Neuradno naj bi poravnal med 200.000 in 300.000 evrov, kar je za Triglav Naložbe kvečjemu obliž na rane, saj je posredno državna družba v projekt Info TV vložila kar tri milijone evrov. To se je sicer dogajalo v času, ko je Triglav Naložbe vodila Metka Petek. Sredstva naj bi šla za posodobitev opreme in nov studio.

Kako je Infonet Media financiral odkup terjatve in kako bo ta vplival na finančno sliko Oblakove radijske mreže, ni znano. Podatki o poslovanju v lanskem letu bodo namreč znani šele do konca maja. »Točne podatke bomo imeli, ko bo končana konsolidirana bilanca. Lahko le povemo, da so se skupni prihodki povečali,« je dejal Oblak. V letu 2013 je bilo manj prihodkov od oglaševanja, kar so nadomeščali z izdelavo spletnih aplikacij, prodajo računalniških programov, svetovalnimi storitvami v tujini, dajanjem oddajnikov in prostorov v najem ter produkcijo TV-oglasov.

Infonet Media je sicer še predlani ustvaril dobrih sedem milijonov evrov prihodkov, kar je bilo devet odstotkov več kot leta 2011. Njegov denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je znašal okoli 900.000 evrov, čisti dobiček pa je presegel pol milijona evrov. V Oblakovo radijsko mrežo sodijo Radio 1, Radio Robin, Radio Antena in vrsta drugih radiev. Po podatkih iz leta 2010 pokriva 47,1 odstotka prebivalcev, trenutna poslušanost pa po podatkih Mediane znaša 13,1 odstotka.

Če je Oblak z odkupom terjatve rešil vse odprte zadeve, bodo Triglav Naložbe in drugi financerji projekta Info TV vztrajali pri izterjavi Vladimirja Voduška. Ta je izdajanje programa Info TV pred upniki prenašal z enega na drugo podjetje, nazadnje na podjetje Top TV Media, ki je v lasti njegovega sina Dejana. Po naših informacijah skušajo Voduškovi upniki najti opremo, v katero je Info TV vložil tri milijone evrov, večina nje pa je danes neznano kje. Dolgovi zaradi Info TV so sicer Voduška prisilili v osebni stečaj.