»Trojka ima v zadnjih treh letih zelo trden in produktiven odnos,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Lagardova med obiskom v Litvi.

Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) nadzorujejo izvedbo varčevalnih ukrepov v najbolj zadolženih državah članicah območja evra, na Cipru, v Grčiji, na Irskem in Portugalskem.

»Gre za zelo inovativen način dela oziroma reševanje izjemno zahtevnih vprašanj,« je poudarila in ob tem opomnila, da vsaka institucija po najboljših močeh sodeluje pri spopadanju s krizo in iskanju rešitev.

A mnenja IMF in Evropske komisije se glede številnih vprašanj čedalje bolj oddaljujejo, nekateri najvišji predstavniki EU pa so že izrazili prepričanje, da se lahko Evropska unija s krizo spopade sama.

Lagardova se je v Vilniusu odzvala na besede evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding, ki je v torek izjavila, da je čas trojke mimo in da morajo biti Evropejci sposobni sami rešiti svoje težave. Po oceni Lagardove je komisarka komentirala zadeve, ki so izven njenih pristojnosti, še poroča AFP.

Prihodnost trojke je bila postavljena pod vprašaj zaradi razprtij med IMF in EU glede reševanja dolžniške krize, ki jih je še poglobilo junija objavljeno poročilo IMF. V njem IMF priznava, da je skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj Grčije.