Gašpar Mišič je po poročanju spletnega portala siol.net v torek vodstvu Soda predstavil svoj pogled na vodenje Luke. Predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Kuntarič se v današnjih izjavah o zamenjavi Gašparja Mišiča danes ni želel opredeljevati, dejal pa je, da je treba umiriti strasti in upoštevati vse deležnike, tudi zaposlene in lokalno skupnost, ter da morajo nadzorniki upoštevati vsa morebitna tveganja. Program Gašparja Mišiča za vodenje Luke Koper je ocenil kot dobrega, je pa dodal, da je to tudi edini program, ki so ga videli.

Povedal je, da si o primernosti Gašparja Mišiča za vodenje luke ni premislil. "Menim le, da je odprtih preveč tveganj, ki bi lahko prinesla velike materialne posledice, če odpremo novo fronto z njegovo menjavo. Da lokalna skupnost ustavi Luko, denimo ne da soglasij za poglabljanje pomolov ali podobno. Ali da se dvignejo zaposleni in ustavijo delo. Tveganja so noro visoka," je za časnik Finance dejal Kuntarič.

Povedal je, da bo novi nadzorni svet imenoval še druge člane uprave ter da Gašpar Mišič ne bo edini v njej. Luka po njegovih besedah poleg tega nima mandatarskega sistema, po katerem bi Gašpar Mišič izbiral upravo. Povedal je še, da v zvezi z Gašparjem Mišičem ni bilo pritiska nanj s strani vlade ali predsednice vlade.

»Zgodba bi se umirila, če bi Gašpar Mišič odstopil«

Predsednik koalicijske stranke DL in notranji minister Gregor Virant pa je v klepetalnici portala MMC dejal, da bodo, če predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič ne bo razrešen, na vladi zahtevali odgovornost nadzornega sveta Soda.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je na vprašanje, ali se tako kot Kuntarič, zavzema za umiritev strasti, odgovoril, da bi se ta zgodba najbolj umirila, če bi Gašpar Mišič odstopil, je poročal siol.net. Po Erjavčevih besedah novi predsednik uprave Luke Koper namreč nima izkušenj ter podpore stroke in javnosti.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je dejal, da bo morala vlada opraviti razpravo o nadzornikih Soda, ki odločajo tudi o predsedniku uprave Soda. "Vlada mimo tega ne bo mogla iti. Primer Gašpar Mišič je pokazal, da slovenska politika v celoti ne more uveljaviti kriterijev, za katere se je odločila, to je, da pridejo na položaje najbolj sposobni ljudje, ki ustrezajo kriterijem izobrazbe in potrebnih izkušenj," je za siol.net dejal Lukšič.

Sod je po imenovanju Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper podal zahtevo z sklic skupščine družbe, ki bo 7. oktobra in na kateri bodo delničarji odločali o predlogu Soda za zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki zastopajo kapital. Vlada je poleg tega minuli teden od Soda zahtevala poročilo o imenovanju nadzornikov v Luki. Sod je v ponedeljek sporočil, da je informacijo potrdil nadzorni svet Soda in da so jo poslali vladi, vsebine pa niso razkrili.